https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_05_22_d7077a7f-8180-4d27-b182-149f74b753d3 Eigen Bodem zorgt voor een gevarieerde en seizoensgebonden invulling van de automaat. Foto yjs

Eerste groenten- en fruitautomaat staat in station van Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS - In het station van Sint-Niklaas pronkt sinds maart een groenten- en fruitautomaat met producten van lokale landbouwers en producenten. Eigen Bodem zorgt voor de invulling met gezonde snacks en seizoengebonden producten zoals aardbeien, asperges en rabarber. Het Sint-Niklase station is zo het eerste station in ons land met een korteketenautomaat.

Treinreizigers kunnen in het station Sint-Niklaas sinds kort naast de klassieke automaatsnacks ook gezonde en duurzame alternatieven terugvinden in de korte ketenautomaat van Eigen Bodem. Het idee ontstond tijdens de Proximity-campagne van de stad Sint-Niklaas, waarbij vernieuwende ecologische en duurzame ideeën van burgers een financieel en logistiek duwtje in de rug krijgen. Het platform Eigen Bodem heeft zo een eerste geautomatiseerde afhaallocatie geplaatst in het station. De NMBS pikte het idee inmiddels op en plaatst de automaten ook in tien andere stations in ons land.

“Het initiatief past perfect in de onze doelstelling om vol te gaan voor de korte keten en lokale en gezonde producten op een duurzame manier bij zoveel mogelijk inwoners te krijgen”, vertelt schepen van Duurzaamheid Wout De Meester (Groen). “Het station is een plek waar bijzonder veel mensen passeren en snel iets willen meenemen. Dat er nu ook gezonde en duurzame alternatieven zijn, vergroot de impact van korte keten.”

Eerlijk aandeel voor boeren

Het platform Eigen Bodem staat in voor de bevoorrading en vult de automaat op met seizoensgebonden groenten en fruit. “De appels, het fruitsap en de ijsjes vallen voorlopig het meest in de smaak”, vertelt Bart Callaert van Eigen Bodem. “Producten zoals aardbeien, asperges en rabarber zijn enkel tijdens het seizoen verkrijgbaar, waardoor ook de kwaliteit is verzekerd. We willen hiermee reizigers en inwoners ook stimuleren om gezond, duurzaam en lokaal te consumeren. Wie wil kan op voorhand al online een bestelling plaatsen om ze er vervolgens op te halen. We vinden het ook belangrijk dat de boer een eerlijk aandeel van de prijs krijgt en dat kunnen we garanderen door onze korte keten.”