Nieuws Oost-Vlaanderen Eerste grootschalig Belgisch project met luchtzuiverende gevelverf

Eerste grootschalig Belgisch project met luchtzuiverende gevelverf

Eerste grootschalig Belgisch project met luchtzuiverende gevelverf

TEMSE – Colruyt Group besloot om een groot aantal OKay-buurtsupermarkten over heel België duurzaam te renoveren. Voor de duurzame renovatie van de gevels klopten ze aan bij verfgroothandel Troubleyn uit Temse. Deze raadde de luchtzuiverende gevelverf van gevelexpert Sto aan. De OKay-buurtsupermarkten liggen in dorps- of stadskernen, waardoor de luchtzuiverende gevelverf er zeer efficiënt de luchtverontreiniging door lokale emissies neutraliseert. Met een totale oppervlakte van 10.000 m² is dit meteen ook het eerste grootschalig Belgisch project met de luchtzuiverende gevelverf.

Vanaf juli 2019 ging Woutim paintworks aan de slag om de bestaande gele sierpleistergevels van de OKay-winkels te overschilderen met een witte verflaag van StoColor Photosan. In totaal zijn er 76 filialen voorzien van een luchtzuiverende verflaag. Het gaat hierbij om winkels verspreid over het hele land waaronder ook enkele in Oost-Vlaanderen.

Gevelverf onderdeel van duurzame transformatie

De technische afdeling van Colruyt Group zet volop in op innovatieve technieken, materialen en bouwsystemen. “Duurzaam ondernemen zit in het DNA van Colruyt Group. Zo hebben we nu enkel nog lage-energiewinkels en winkels zonder fossiele brandstoffen en experimenteren we volop met circulair bouwen. Het ultieme doel is om te evolueren naar 100% energiezuinige en circulaire gebouwen. De luchtzuiverende gevelverf van Sto vormt een belangrijk onderdeel in deze transformatie”, zegt Ivo Van Zandweghe, verantwoordelijke Duurzame Infrastructuur van Colruyt Group.

Niche in de verfbranche

Colruyt Group klopte aan bij verfgroothandel Troubleyn, één van hun vaste leveranciers, met de vraag om een duurzaam product voor de gevels te zoeken met een positief impact op het milieu. “Duurzaamheid is een populair thema, maar in onze branche is het anno 2020 nog steeds een nichemarkt. Ik ben er wel van overtuigd dat het op lange termijn ook in de verfbranche de norm zal worden. Om de groene gedachte kracht bij te zetten, kiezen wij bewust voor partners op dat gebied. Van verfleverancier Sto tot de uitvoerder Woutim paintworks”, aldus Peter Troubleyn, zaakvoerder Troubleyn.

Stikstofoxiden komen via uitlaatgassen in het milieu terecht. Onder invloed van licht zet de verf de stikstofoxiden om tot niet-giftig nitraat. Dat nitraat lost vervolgens op in water en wordt door de regen van het oppervlak weggespoeld. “Dit is mogelijk dankzij de gepatenteerde Visible Light Catalyst Technology. Deze innovatieve technologie zorgt voor minder fijn stof en schone lucht, die een constante vermindering van schadelijke stoffen in de steden garandeert”, zegt Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

In 2018 voerden onderzoekers in opdracht van de Regionale dienst voor Milieu, Metingen en Natuurbescherming van Baden-Württemberg in zowel stedelijke als landelijke omgevingen allerlei testen uit om de impact van de gevelverf te berekenen. Zo bleek dat een gemiddelde woning met een geveloppervlakte van 250 m² beschilderd met StoColor Photosan, de schadelijke stoffen neutraliseert die een Euro-6 dieselmotor over een afstand van ongeveer 25.000 km uitstoot. Die woning zuivert zo de uitstoot van ongeveer 1640 liter diesel per jaar, wat neerkomt op bijna 2 kg stifkstofoxiden.

“Als we de resultaten van het onderzoek herleiden tot de OKay-case, kunnen we ervan uitgaan dat de geveloppervlakte van 10.000 m² de schadelijke stoffen neutraliseert van ongeveer 1.000.000 km (Euro-6 dieselmotor) uitstoot”, aldus Rickert.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.