thumbnail_PlantAFlag-Barouche-©BuroBonito-14

Eigenaars Gentse pitazaak bouwen bakkerij om vraag bij te kunnen houden

GENT - Barouche-bezielers Wim Maeyaert en Nathaniël Van Waeyenberge blikken één jaar na hun opening trots terug én kijken enthousiast vooruit. “Onze pitabroodjes werden zo populair dat we al na drie maanden besloten een eigen bakkerij te bouwen. En vandaag kondigen we met trots de opening aan van twee nieuwe zaken. Soms moeten we ons in de ogen wrijven.”

Barouche opende op 11 november 2020 haar deuren in Gent, in volle lockdown. Hoewel de focus dus eerst lag op take-away, kwamen er al snel klanten van buiten Gent over de vloer. “Door de maatregelen werd zowat iedereen toerist in eigen streek. Steeds vaker kregen we de vraag of we met Barouche ook openingen planden in andere steden. Toen dachten we: waarom niet? En zijn we er volledig voor gegaan”, lacht Nathaniël.

Amper zes maanden na de opening in Gent volgde Brussel en volgend jaar komen er nog twee steden bij. “In januari openen we in onze voormalige studentenstad Leuven en in april volgt Antwerpen”, vult Wim enthousiast aan.

Eigen zuurdesembrood

“Elke dag opnieuw beginnen we om acht uur aan ons bakproces. En dat zeven op zeven. Eerst kneden we het deeg waarna het 24 uur moet rusten. Zo kan het zuurdesem zijn werk doen. Om de vraag bij te kunnen houden, hebben we zelf ons eigen bak-atelier moeten bouwen. Wie had dat gedacht?”, lacht Wim.

 

Pita of pizza

Wim en Nathaniël willen met Barouche ook het grote publiek laten kennismaken met het verhaal rond de oorsprong van pita. Pita is een Grieks woord dat letterlijk ‘gebak’ betekent. Het mediterraans ‘flatbread’ is populair rond heel het Middellandse Zeegebied. Volgens de legende rolde een Napolitaanse bakker het broodje verder uit en verbasterde het woord naar pi(t)zza. Het woord pizza is dus afgeleid van pita.

Ode aan de pita

Barouche is een ode aan de pita. Eén lange liefdesverklaring die zich vertaalt in een prachtig product met de beste ingrediënten. Aan de basis ligt eigen dagvers gebakken zuurdesembrood.

Voor de vulling kan je kiezen uit à la minute gebakken vlees op teppanyaki, Belgische halloumi of oven baked falafel. Alles is afgewerkt met een frisse salade en huisgemaakte verse sauzen op basis van yoghurt. Zo krijg je een zeer lekkere, licht verteerbare maaltijd. Een ‘guilty free pleasure’ dus. En dat wordt duidelijk gesmaakt.

Topteam

“Waar Barouche vandaag staat is vooral te danken aan de fantastische mensen waarmee wij dagelijks mogen samenwerken. We zijn dan ook steeds op zoek naar enthousiaste mensen die mee aan onze missie willen bouwen”, zegt Nathaniël.

Ook pas afgestudeerden komen bij Barouche zeker aan hun trekken. Je krijgt meteen management ervaring en op termijn kan je mede-eigenaar worden. “If you want to go fast, go alone. If you want to reach far, go together!”