Nieuws Oost-Vlaanderen Stories Einde van een tijdperk: Frank (52) en Caroline (61) zeggen café Vredeplein na zeventien jaar vaarwel
Oost-Vlaanderen

Einde van een tijdperk: Frank (52) en Caroline (61) zeggen café Vredeplein na zeventien jaar vaarwel

AALST – ‘Het Beste Café’ volgens de lezers van Het Nieuwsblad: in 2015 haalde café Vredeplein nog die prestigieuze titel binnen – al wisten ze zelf niet dat ze ingeschreven waren. Zaakvoerders Frank Yang (52) en Caroline Casier (61) waren zeventien jaar het gezicht van de gekende bruine kroeg aan het gelijknamige plein, maar geven nu de tapkraan door aan Ina Van den Bremt (31). Dat gebeurt niet zonder een feestelijke afsluiter op zaterdag 8 oktober. Daarna openen Frank en zijn Caroline’tje in voorjaar 2023 de B&B ‘De Zunne’ met zeven kamers in het West-Vlaamse Leisele.

Omdat zoveel mensen erbij willen zijn, heeft café Vredeplein zijn afscheidsfeest over zes weekends gespreid, met zaterdag 8 oktober als summum. Daarna is het voor Frank en Caroline definitief gedaan. Na zeventien jaar nachtleven in het Aalsterse gaan ze een bed and breakfast openen in Leisele bij Alveringem in West-Vlaanderen.

Een beslissing die naar eigen zeggen gevallen is in een “zatte nacht”, maar die nog steeds juist aanvoelt. “We hebben het eerst gekocht en zijn dan beginnen nadenken wat we ermee gingen doen”, zegt Frank. “Tot zes, zeven uur ’s ochtends doorgaan elk weekend, dat kunnen we tenslotte ook niet blijven doen tot we pensioengerechtigd zijn.”

Al sinds 1932

In januari 2006 namen ze de zaak over van de vorige cafébazin, Ria Van den Neucker. Frank werkte er toen al als uitzendkracht. “We hebben zowat alles in de horeca gedaan”, vertelt hij. “Eerst in Gent, en Oostakker, waar de vlam met Caroline oversloeg. In cafés, restaurants, brasseries, feestzalen, … enkel overnachtingen waren er nog niet bij. Dat mankeerde nog op onze bucket list (lacht). Ria zocht een overnemer en als we een eigen zaak wilden, dan was dat het geschikte moment. Op een woensdag bij de aperitief hebben we dan de knoop doorgehakt en er eigenlijk geen seconde spijt van gehad. Maandagmorgen zijn we naar de notaris gegaan en maandagmiddag waren we open.”

“Als je een zaak uitbaat, probeer je altijd uw best te doen en voor een goede instroom te zorgen”, luidt het. “Wij hebben een heel divers publiek, vooral 25-plussers tot in de tachtig jaar, van artiesten tot arme en rijke mensen, … We houden café zoals we zelf graag op café gaan”, aldus Frank. “Iedereen is hier welkom, zolang ze elkaar respecteren. Dit cafeetje heeft ook een ziel, het bestaat al sinds 1932 en het is altijd café geweest.”

Beter dan Tinder

Als we Frank en Caroline vragen naar anekdotes, is het antwoord stellig: “Ik denk dat de mensen ons ook respecteren omdat wij echt goed kunnen zwijgen”, luidt het met een lach. “Ik schrijf het wel eens in mijn memoires. Je ziet hier van alles: ik heb hier blote vrouwen op de wc meegemaakt, maar ook schrijnende dingen: de ene komt binnen om te zeggen dat een kameraad overleden is, en vijf minuten later iemand die papa geworden is.”

“Als uitbater sta je dicht bij de mensen om een babbeltje te slaan. Mensen delen vreugde en verdriet. En eigenlijk zijn we ook beter dan Tinder, als het gaat om een duwtje in de rug te geven. Er zijn hier massa’s liefdesverhalen ontstaan.”

Juiste overnemers

Nieuw in café Vredeplein wordt Ina Van den Bremt (31). Samen met zus Fedra (37) en schoonbroer Frederick Sempoux (43) neemt zij de zaak over. Hoewel, nieuw: Ina is in Aalst erg goed gekend als zaakvoerster van onder meer Kaffee Plaza op de Grote Markt, waarvoor ze nu een overnemer zoekt. “Tot zo lang ga ik de beide combineren”, zegt Ina. “Het was tijd voor iets nieuws en ik geloof helemaal in café Vredeplein, ik ben hier ook met Carnaval komen werken en sleet al menig avond voor de toog”, zegt Ina.

“Iedereen is hier welkom, er is respect voor iedereen, er is geen drempel. Je moet hier niet bij de chiqué zijn, er zijn geen groepen”, aldus Ina. “We gaan ’t café’ke missen, maar ons buikgevoel zegt dat we achter onze beslissing staan: we hebben de juiste overnemers gevonden”, aldus Frank en Caroline.

Ina zal vooral de cafébazin worden, zus en schoonbroer houden de boel vooral achter de schermen en tijdens evenementen mee draaiende. De B&B van Frank en Caroline opent overigens eind februari à begin maart in Leisele.

Café Vredeplein gaat na het afscheidsfeest weer open op donderdag 13 oktober.