Marion Roegiers en Marc Neyt met zoon Elias en zijn vriendin Margo. Foto ivh

Elias neemt met vriendin Margo slagerij van zijn ouders over

SLEIDINGE - Marc Neyt en Marion Roegiers namen in 1993 de slagerij van Lucien Schauvliege in Sleidinge-Dorp over. Ze doopten de zaak toen ‘slagerij Marc en Marion’. Na 30 jaar geven ze het vlees- en hakmes op hun beurt door aan hun zoon Elias en zijn vriendin Margo Covent (beide 23). Op vrijdag 31 maart heropent de zaak als ‘slagerij Neyt’.

Als zoon van een loonwerker had Marc het ondernemersbloed in de aderen. Hij volgde aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte een opleiding als slager. Zijn vrouw Marion uit Bassevelde was verpleegster, maar zegde haar job op om in de slagerij aan de slag te gaan.

“Geleidelijk bouwden we onze zaak uit”, zegt ze. “Marc deed er nog een opleiding voor traiteur bij, en we breidden ons assortiment uit met onder meer soep, dagschotels en broodjes. In 1996 wonnen we de trofee van beste topstarter in een kleine onderneming. Dat gaf ons een extra boost. Doorheen de jaren werden we op vakwedstrijden bekroond met verschillende gouden medailles voor onze huisbereide fijne vleeswaren. Ondertussen kwam er ook catering en barbecue voor groepsfeesten bij.”

Ervaring zat

De slagerij floreerde en in 2000 kon fors uitgebouwd werden. “Onze garage werd winkelruimte en het atelier werd zesmaal groter”, zegt Marc.” Om werk en gezin te kunnen combineren, kapten we in 2003 met de catering. Onze zoon en zijn vriendin zullen dat hernemen. Ze zijn nog jong, precies zo jong als toen wij er mee begonnen, maar hebben al ervaring zat. Elias hielp als twaalfjarige al mee in de zaak en ook hij volgde aan Ter Groene Poorte een slagersopleiding. En toen Margo 16 was, deed ze hier al vakantiewerk. Samen deden ze nog meer ervaring op in een Gentse slagerij.”

“Sinds januari 2022 werken Margo en ik al vast in de zaak van mijn ouders”, zegt Elias. “Zo konden we ons geleidelijk voorbereiden op de overname. We wijzigen de naam naar ‘slagerij Neyt’ en passen het een en ander aan, daarom is de zaak nu 10 dagen dicht. Vrijdag vliegen we er met veel enthousiasme in. Mijn vader blijft mijn rechterhand in het atelier, mijn moeder ondersteunt Margo bij het bedienen van de klanten en de administratie.”

Ambacht

“Marc en Marion blijven dus als zelfstandige meedraaien”, zegt Margo. “Ze blijven ook de automatenshop naast onze slagerij uitbaten. Naast de nieuwe naam zullen wij ook met nieuwe ideeën onze stempel drukken op de zaak. We blijven evenwel het pure ambacht trouw en hernemen dus ook de catering. We hebben echter nog meer plannen. Tijdens het openingsweekend pakken we alvast uit met verrassingen.”