Atelier Pure Lochristi Emma (r.) met haar ouders Ann en Dirk: “Mensen eten bewuster en willen weten waar het vandaan komt”. Foto: ghl

Emma (28) opent hoeveslagerij Atelier Pure: “Uit liefde voor de stiel”

Het is niet allemaal kommer en kwel in de landbouwsector. Afgelopen weekend opende Emma Bauwens (28) op het ouderlijk rundveebedrijf in de Bosstraat in Lochristi haar eigen hoeveslagerij Atelier Pure. “Ik ben opgegroeid op het bedrijf en heb de liefde voor de stiel meegekregen.”

“Het idee rijpt al een paar jaar, van in de coronatijd”, vertelt Emma, de derde generatie Bauwens in de veeteelt in Lochristi. Vanuit de gloednieuwe verkoopruimte, met zicht op de runderstallen, bedient ze de talrijk opgekomen klanten op de openingsdag van Atelier Pure. Van filet pur over côte à l’os tot americain en entrecoteburgers: het verse vlees gaat in alle maten en gewichten over de toonbank. “Een kortere keten dan deze is er niet. Samen met kwaliteit, duurzaamheid en milieuvriendelijke teelt – het wit-blauw ras produceert meer vlees per kilogram voeder dan andere - zijn het factoren waar mensen gevoelig voor zijn. Bewuster eten en vooral weten waar het vandaan komt is voor consumenten zo belangrijk geworden.”

Een kortere keten is er niet: van het rundveebedrijf naar de slagerij. Foto: ghl

Om de twee weken op zaterdag afspraak in de Bosstraat 48A. Foto: ghl

Kraamafdeling

Na haar graduaat landbouw ging Emma aan de slag bij varkensteeltbedrijf Mouton, bekend van het Duroc d’Olives varkensvlees. “Ik werk er op de kraamafdeling tussen de biggetjes”, lacht ze. “In mijn vrije weekends start ik hier nu met de hoeveslagerij. Om de twee weken op zaterdagmorgen kunnen klanten tussen 9 uur en 13 uur hun online geplaatste bestelling ophalen. Bij ons geen vooraf samengestelde pakketten, maar vers geslacht vlees naar keuze. Tot vier dagen op voorhand te bestellen. Wij passen ons aanbod aan aan de klanten, in plaats van omgekeerd. Ik help al mijn hele leven mee op het bedrijf van mijn ouders, en ben fier dat ik later het levenswerk van mijn vader en mijn grootvader zal kunnen voortzetten. Uit liefde voor de stiel en de dieren, al hoop ik dat papa Dirk (58) het nog een tijdje voortdoet.”

Barbecue

Dirk Bauwens is best fier op de realisatie: “Waar we nu staan, waren vroeger stallen. Het is volledig heringericht als verkoopsruimte, hierachter is er een volledig atelier met koelcel, waar het vlees verwerkt wordt. En dan is er nog een technische ruimte, waar het vlees letterlijk binnenkomt. Alles samen een flinke investering na een pak vergunningen”, klinkt het. “Mijn vader startte hier het rundveebedrijf in 1959, ik nam de boerderij over in 1996. We leveren hoofdzakelijk aan de groothandel en kunnen daardoor op de hoeveslagerij nu zelf bepalen wat we het eerstvolgende verkoopweekend nodig hebben. Zeer interessant voor de klanten. Dit is een goede start, nu is het de kunst om de mensen te laten terugkomen. Mond-aan-mond-reclame zal daarbij het belangrijkste zijn. We gaan ook met een seizoensaanbod werken, zoals gemarineerd vlees voor de barbecue in de zomer.”

Chef-kok Xavier van Restaurant OXE. Foto: ghl

OXE

Wie in elk geval overtuigd is van de uitzonderlijke kwaliteit van het wit-blauw ras van de familie Bauwens is chef-kok Xavier Leys van Restaurant OXE. “Al ons wit-blauw waar ik in ons restaurant mee werk, komt van dit bedrijf uit de Bosstraat”, vertelt hij. Op de openingsdag bakte hij op de hoeve vers versneden satés en bereidde hij lepelhapjes met rundstartaar. Samen met een glaasje cava een mooie opener voor Atelier Pure.