Nieuws Oost-Vlaanderen Emulco opent nieuwe fabriek in Gentse haven

Emulco opent nieuwe fabriek in Gentse haven

Emulco opent nieuwe fabriek in Gentse haven

Jan VanhoebostOp dinsdag 2 juni opende Emulco in de Gentse haven een nieuwe fabriek, inclusief een flexibele proefinstallatie. Emulsiespecialist Emulco werd in 2005 in België opgericht als labo. Nu breidt het in de haven van Gent zijn activiteiten uit met eigen ‘up-scaling faciliteiten’ en een industriële productiefabriek.

Emulco is sedert 2005 actief in Gent met laboactiviteiten en een ‘Research & Development’-centrum voor onderzoek en ontwikkeling van industriële hoogwaardige emulsies. Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht om het voormalige zusterbedrijf in Maleisië te ondersteunen met labodiensten. Ondertussen heeft het zich gespecialiseerd in doorgedreven onderzoek naar emulsificatietechnieken en -formulering en ontwikkelt het in opdracht van klanten en voor eigen rekening. Met de nieuwe fabriek en proefinstallatie zet Emulco opnieuw een serieuze stap voorwaarts en breidt het zijn activiteiten en aanbod op de markt drastisch uit.

Emulco ging vroeger al aan de slag met polyisobuteen, een niet-toxische kunststof met schitterende eigenschappen inzake ondoorlaatbaarheid voor water, lucht en/of gas. Het enige minpunt aan het polymeer is de hoge viscositeit: de stroperige toestand ervan bemoeilijkt de verwerkbaarheid en beperkt serieus de toepassingsgebieden. I

n 2012 slaagde Emulco er na jaren van onderzoek in om die kunststof in een watergedragen oplossing te krijgen, waardoor de verwerkbaarheid vereenvoudigd wordt en de toepassingsgebieden drastisch uitbreiden. Emulco ontving hiervoor, samen met BASF, in 2012 de essencia Innovation Award, de prijs voor de meest beloftevolle innovatie in de Belgische chemiesector. Om deze wereldwijd gepatenteerde emulsie te vervaardigen, zette Emulco in de Gentse haven een hele nieuwe fabriek met bijhorende proefinstallatie.

“Dit is een mooie en noodzakelijke aanvulling op de recent uitgebreide ‘Research & Development’- en laboactiviteiten”, zegt CEO Jan Vanhoebost.  “De interesse is groot en wereldwijd. Zo lopen er, naast BASF, gesprekken en onderzoek voor verschillende andere wereldspelers. Hierdoor kan Emulco op korte termijn uitgroeien van kmo tot een internationaal bedrijf.” De fabriek heeft een capaciteit van 50.000 ton per jaar met een flexibele opstelling zodat eenvoudige mengsels (‘blends’) tot complexe emulsies aangemaakt kunnen worden. Deze nieuwe fabriek in de haven van Gent is goed voor een investering van ettelijke miljoenen euro en op termijn een 20-tal extra jobs.    

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.