Ambachten-2498

EROV en UNIZO willen ambachten erkenning geven die ze verdienen

UNIZO Oost-Vlaanderen en de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV) hebben samen een boek gepubliceerd: 'Meesterlijke ambachten in Oost-Vlaanderen'. In het boek komen 11 ambachtsvrouwen en -mannen aan het woord die bewijzen dat ambachten wel degelijk een toekomst hebben. Met de publicatie willen UNIZO en de provincie laten zien dat ambachten verre van dood zijn. De komende jaren willen beide partijen nog meer inspanningen leveren om de ambachten in de spotlights te zetten.

De laatste jaren neemt de belangstelling voor authentieke en lokale producten toe. De consument zoekt alternatieven voor de gestandaardiseerde producten die onze wereldeconomie voortbrengt. UNIZO en de Provincie Oost-Vlaanderen willen deze vraag naar authentieke en ambachtelijke producten ondersteunen. Of het nu gaat over chocolade, marmer, leder, hout of graan: wat ambachtsmannen en -vrouwen bindt, is de passie voor hun vak, maar ook hun drive om toekomstgericht te ondernemen en blijvend in te zetten op innovatie.

Handmade In Belgium  

UNIZO werkt al jaren aan de ondersteuning van authentieke en ambachtelijke producten met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium.  Met dit HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of –vrouw verenigen in een community en een houvast creëren voor de consument. Wie aanspraak wil maken op het label moet aan enkele strenge voorwaarden voldoen.

 

Op de avond van de boeklancering mochten nog eens 6 ondernemers het HIB-label in ontvangst nemen:  Lauretta & the Nightingale (artisanale patisserie – Munkzwalm), Kabinet O (kinderspeelgoed – Gent), Studio Flash (postkaarten – Lokeren), De Vlucht van het Aambeeld (smid/meubelmaker – Melle), Oraphi (goudsmid – Dendermonde) en Magic Chocolates (chocoladefabrikant – Wetteren).

Handmade in de spotlight 

Gedeputeerde Leentje Grillaert, voorzitter Economische Raad Oost-Vlaanderen (EROV): "EROV en UNIZO Oost-Vlaanderen slaan de handen in elkaar om ambachten nog meer op de kaart te zetten. Ambachten verdienen onze aandacht, want vakmanschap en ambachtelijke skills mogen niet verloren gaan. Het boek ‘Meesterlijke Ambachten in Oost-Vlaanderen’ is een eerste aanzet om de ambachtelijke sectoren die onze provincie rijk is meer in de kijker te zetten."

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: "In dit boek zien we een unieke mix van een aantal verhalen, van een chocolatier tot een houtbewerker en handtassenmaakster. Met het boek willen we hen in de spotlights zetten en de meerwaarde van hun uniek product weergeven. Samen met het Handmade in Belgium-label is dit een duwtje in de rug van onze Oost-Vlaamse ambachtsmannen en -vrouwen en willen we de consument overtuigen om zoveel mogelijk voor authentieke en ambachtelijke producten te kiezen."