Baudouin Meyhui met Esrä Cayir Baudouin Meyhui met Esrä Cayir. Foto: IF

Esrä Cayir (31) Sommelier van het jaar in Oost-Vlaanderen: “Ik drink alle wijnsoorten graag”

Esrä Cayir van restaurant Pur Boeuf is de nieuwe Sommelier of the Year voor Oost-Vlaanderen. Na een stemronde en een proef haalde ze de titel binnen. Ze doet ook nog mee voor de nationale hoofdprijs. “Dit is een grote verrassing”, zegt ze.

De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten online hun stem uit. Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af.

“De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, zegt Baudouin Meyhui van de organisatie. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie.”

Voor Oost-Vlaanderen werd dat Esrä Cayir, de maître en sommelier van restaurant Pur Boeuf in Berlare. “2024 kon niet beter beginnen voor mij”, zegt Esrä. “Op 8 januari is mijn zoontje Cyriel geboren en sinds maandag ben ik Sommelier of the Year voor Oost-Vlaanderen. Een mooie bekroning. Er was een stemming van het publiek om tot een top drie te komen en nadien was er de proef. Die was echt leuk om te doen.”

Riesling uit Oostenrijk

Ook vorig jaar was Esrä verkozen. “Toen ben ik niet bij de laatste drie geraakt. Dat ik de wedstrijd won is een grote verrassing, maar mijn partner Jeff en ik zijn allebei grote wijnliefhebbers. We weten waar we over spreken en tijdens de wedstrijd werd ik gejureerd door grote kleppers, zoals bijvoorbeeld de sommelier van het driesterrenrestaurant Boury. Wat ik zelf het liefste drink hangt af van de gemoedstoestand. Bij de witte kan een riesling uit Oostenrijk wel een voorkeur wegdragen en bij rood een bourgogne. Maar eigenlijk drink ik alles graag. En ik ontdek graag nieuwe wijnen. Dat maakt het boeiend. De wijnkaart in Pur Boeuf blijft daarom ook nooit stilstaan.”

Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt.