Etion pakt uit met waardenstudie en lanceert CinEO

herman-van-de-velde

Vorige maand veranderde werkgeversorganisatie VKW haar naam in Etion. De organisatie die onder leiding staat van Caroline Ven was altijd al dynamisch, maar lijkt sinds het invoeren van de nieuwe naam op dat vlak nog naar een hogere versnelling over te schakelen.  Zo pakte Etion vorige week  uit met een opgemerkte studie rond bedrijfswaarden.

Daaruit bleek dat 8 op de 10 bedrijven waarden voorpzet. Respect (40%) is zonder meer de topwaarde bij ondernemingen in Vlaanderen en Brussel, gevolgd door eerlijkheid (29%), klantvriendelijkheid (28%), kwaliteit (23%) en innovatie/samenwerking (22%).

Toch is er een aanzienlijk verschil in de mate waarin die waarden worden toegepast. Op strategisch niveau en in de aansturing van de onderneming spelen waarden naar eigen zeggen een pertinente rol. Dat vertaalt zich echter niet consequent in een algemene toepassing van de waarden doorheen het bedrijf.

Zo kunnen de medewerkers in slechts 59% van de ondernemingen de waarden opnoemen, terwijl dit door de bedrijfsleiding bijna unaniem als belangrijk wordt geacht (95%). Ook het intern zichtbaar maken van de bedrijfswaarden gebeurt slechts in de helft van de ondernemingen (56%). Dit is verrassend gezien de motivatie voor organisaties om inspanningen te leveren op het vlak van waarden, in de eerste plaats gericht is op het in de verf zetten van de bedrijfscultuur (53%) en op het aansturen van het personeel (52%).

Een ander initiatief dat aandacht verdient, is de lancering van het format CinEO.  Daarin wordt film gebruikt als medium om een thema te behandelen. Het komt erop neer dat Etion een ondernemer of onderneemster een film laat kiezen, die vertoont en dan laat toelichten.  Herman Van de Velde van de gelijknamige lingeriegroep, die ook nationaal voorzitter is van Etion,  bijt op 19 oktober de spits af  en vertelt hoe de film  Maria full of grace hem inspireert als mens en als ondernemer.

Deze film uit 2004 vertelt het verhaal van María Alvarez, een jonge Colombiaanse die zich inlaat met internationale drugstrafiek om aan haar uitzichtloze situatie te ontsnappen. De ervaringen van de jonge vrouw sluiten nauw aan bij actuele thema's zoals de vluchtelingencrisis en globalisering, en vormen tevens een goede basis om de link met ondernemerschap te leggen.

De eerste editie van  CinEO vindt plaats in Cinema Capitole in Aalter. Het event begint met een aperitief om 18u15. Een half uurtje later start de vertoning, waarna Herme Van de Velde een inspirerende toelichting geeft.