Europese CFO's verwachten postieve effecten van vluchtelingencrisis

00000000vluchtelingen

Tijdens de eerste werkweek van het nieuwe jaar hadden de financiële markten het op zijn zachtst gezegd behoorlijk moeilijk. Nochtans blijkt uit de resultaten van het onderzoek CFO Survey Europe, wereldwijd het langstlopende kwartaalonderzoek onder CFO’s, uitgevoerd door de TIAS businesschool uit Tilburg en de Duke University uit het Amerikaanse North Carolina, dat de Europese CFO's optimistisch zijn over de vooruitzichten voor de economie en voor hun eigen bedrijf.

Ruim de helft verwacht dat de productiviteit zal toenemen en ondanks de verdeeldheid over het al dan niet toelaten van meer vluchtelingen, zijn er per saldo meer financieel directeuren die juist mogelijkheden zien in de komst van migranten.

De graad van optimisme bleef in het laatste kwartaal op 58 op 100, net als in het derde kwartaal van 2015.  Ruim de helft van de respondenten zegt ook optimistischer te zijn over de vooruitzichten van het eigen bedrijf en dit als gevolg van nieuwe processen en nieuwe businessmodellen. De voorwaarde is wel dat daar voldoende in wordt geïnvesteerd. Want 44% van de CFO's geeft aan dat er te weinig investeringen gebeuren en dat dit leidt tot een veroudering van de vaste activa en de productiemiddelen.

Het laatste kwartaalonderzoek had ook oog voor de vluchtelingenproblematiek. Liefst 62% van de ondervraagde cfo’s denkt dat de huidige vluchtelingencrisis voor Europa een grotere uitdaging vormt dan de economische crisis. Bijna 80% vindt dat de huidige situatie een ontwrichtende werking heeft op de sociale samenhang binnen Europa en ruim de helft denkt dat er ook spanningen ontstaan op de arbeidsmarkt, mogelijk veroorzaakt door arbeidsconcurrentie, -verdringing en loondruk. Maar 4 van de 10 CFO's denken niet dat de vluchtelingencrisis een  negatieve impact op de economie zal hebben, als gevolg van bijvoorbeeld stijgende overheidsuitgaven, uitkeringen en sociale kosten. Sterker nog, 54% denkt dat er een positieve economische impact zal zijn als gevolg van een grotere vraag naar producten en diensten. Ook ziet 56 procent de potentie om met behulp van de stroom migranten de dreigende demografische uitdagingen van Europa zoals de vergrijzeing en de stijgende vraag naar zorg het hoofd te bieden.