Picture1 Klodjan Zugu trekt de deur van De Groene Poort definitief dicht. Foto Ivan Elegeert

Ex-CEO van ribbetjesrestaurant Amadeus moet nieuwe zaak noodgedwongen sluiten

LOKEREN - Terwijl heel wat horecazaken kreunen onder de energiecrisis moet de uitbater van het gekende restaurant De Groene Poort om heel andere redenen zijn zaak sluiten: de btw-administratie wil hem geen afbetalingsplan gunnen en dus trekt Klodjan Zugu zelf de deur achter zich dicht. “Ik heb 20 jaar voor niks gewerkt.”

Nadat hij meer dan tien jaar de leiding had over ribbetjesimperium Amadeus achtte Klodjan Zugu de tijd rijp om een eigen zaak op de starten. Hij verkocht zijn eigendom in Gent en investeerde in een nieuwe inrichting in het historische pand De Groene Poort op de Markt in Lokeren. Daar vulde hij met een eigen grill- en spareribrestaurant een gat in de plaatselijke horecamarkt. Bijna drie jaar later gooit hij al de handdoek. Noodgedwongen.

“Ik had het pand in het najaar van 2019 gehuurd en had het helemaal ingericht, toen in maart 2020 corona uitbrak en ik de geplande opening dus al meteen moest uitstellen naar juli”, vertelt Zugu. “Tussen juli en oktober 2020 konden we dan eindelijk min of meer normaal werken. Winst maakten we toen allerminst, maar daar had ik rekening mee gehouden. Een nieuw concept en een nieuwe naam: het had wat tijd nodig.”

Dag en nacht in de zaak

Toen volgde een nieuwe lockdown en bleef de hele horecasector bijna 7 maanden op slot. Pas in mei 2021 gingen de terrassen weer open. “We hebben dan een goede zomer gedraaid en ook het winterseizoen 21-22 was best in orde. Om de kosten te beperken, werkte ik zelf dag en nacht in de zaak. Mijn broer en mijn echtgenote hielpen mee en op drukke momenten kon ik rekenen op flexijobbers of studenten. Winst maken zat er nooit echt in. Ik was al blij dat ik al mijn leveranciers en de eigenaar van het pand kon betalen.”

Zugu geeft toe dat hij wel een schuld opbouwde bij de btw-administratie en de RSZ. “Daarvoor ben ik in oktober voor de ondernemingsrechtbank verschenen”, zegt hij. “Ik kon er aantonen dat mijn schulden zich beperkten tot zo’n 30.000 euro en dat alle leveranciers betaald werden. Ik hoopte op een afbetalingsplan, maar de rechter had geen oren naar mijn verhaal, noch naar de argumenten van mijn accountant. Ik kreeg tot februari dit jaar om mijn zaken in orde te brengen.”

Voor een habbekrats

In december kreeg Zugu een deurwaarder op bezoek die in opdracht van de RSZ de hele inboedel in beslag kwam nemen. “Een donderslag bij heldere hemel”, zegt de man. “Er was geen beroep meer mogelijk. Volgende week komen ze hier alles weghalen. Ik investeerde voor 180.000 euro in het interieur, de nieuwe keuken, de aankleding en het meubilair. Dat wordt nu in beslag genomen en allicht voor een habbekrats verkocht.”

Zugu heeft er meer dan genoeg van. “Ik heb 20 jaar voor niks gewerkt en zeg de horeca nu definitief vaarwel. Ik wil echter dat mijn klanten weten hoe de vork aan de steel zit. Ik heb niks te verbergen.”