Oprichters Factry De oprichters op een rijtje: Jeroen Coussement, Yves Bourgeois & Frederik Van Leeckwyck

Factry kondigt partnerschap aan met AG Solution: “Bijdragen aan een open datacultuur”

De Gentse ontwikkelaar van MES-software en IIoT-oplossingen Factry slaat de handen in elkaar met AG Solution. Met een nieuw partnerschap willen Factry en AG Solution bedrijven in de procesindustrie helpen om volledige controle te krijgen over hun data en het potentieel ervan te benutten.

Factry voorziet spelers in de procesindustrie van open software voor het bewaken, analyseren en optimaliseren van hun activiteiten. De oplossingen maken data-inzichten toegankelijk voor elke rol, van operator tot CFO. Het bedrijf bevindt zich in de Korianderstraat in Gent en telt 17 mensen en een office dog.

"Hoewel de markt van datacollectiesystemen voor procesoptimalisatie al enkele decennia bestaat in de industrie, is ze de laatste vijf jaar sterk geconsolideerd", begint co-oprichter Frederik Van Leeckwyck. "De ontwikkelaars die overblijven hangen vaak vast aan de verdelers van hard- en software voor de automatisatie van productiemachines, wat leidt tot zogenaamde vendor lock-in. Oftewel: dat ze in een situatie terechtkomen waarbij ze afhankelijk worden van een verdeler dat afscheid nemen of overstappen financiële gevolgen met zich meedraagt."

“Zo komt het vertrouwen in de bestaande softwarevendors in het gedrang”, gaat hij verder. "Sommige productiebedrijven zitten vast in een keurslijf en voelen zich geremd in wat ze met hun data willen en kunnen doen. Bovendien zijn die systemen, door dure licenties enerzijds en technologische keuzes anderzijds, enkel toegankelijk voor één of een paar technische profielen op de werkvloer. Het potentieel van de data in deze software ontsluiten, vergt dus zeer veel kennis van zaken, geduld en investeringen.”

Open datacultuur

Om die vendor lock-in te doorbreken, slaat de Gentse scale-up nu de handen in elkaar met AG Solution. Factry ontwikkelde Factry Historian, een beheerplatform voor het verzamelen, opslaan en visualiseren van industriële procesdata. De partners willen bijdragen aan een open datacultuur waar procesdata van productiebedrijven breed toegankelijk zijn en beschikbaar worden voor analyse en AI.

Volgens de oprichters van Factry is er een groeiende nood aan datademocratisering. "We zien een toenemende vraag naar open systemen die alle data centraliseren en toegankelijker maken op de werkvloer", legt Jordi Prior, Business Development Manager bij AG Solution uit. "Dit is belangrijk omdat efficiëntie voor iedereen voordelen oplevert. In dat opzicht is Factry Historian een frisse wind. Dankzij het gebruik van een open systeem zijn productiebedrijven zich steeds meer bewust van het belang van de data die ze verzamelen, en wat nodig is om deze effectief te beheren. Bedrijven die bereid zijn de overstap te maken, behalen met dit partnerschap een dubbel voordeel. Met Factry Historian vinden ze een passende oplossing en AG Solution biedt als integrator de nodige expertise voor implementatie."

Over de landsgrenzen

Vandaag wordt Factry Historian wereldwijd reeds gebruikt door industriële spelers in zo’n 29 landen. Als developer wil Factry zich vooral focussen op de doorontwikkeling van deze software. Al koestert het ook sterke groeiambities. "Via AG Solution, die ervaren is en naam en faam geniet over de landsgrenzen heen, met activiteiten in onder meer Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland, vinden we een toegangspoort naar spelers in de procesindustrie over heel Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld.”