Nieuws Oost-Vlaanderen Factuurfraude steekt weer de kop op in Oost-Vlaanderen

Factuurfraude steekt weer de kop op in Oost-Vlaanderen

Factuurfraude steekt weer de kop op in Oost-Vlaanderen

facturenDe voorbije weken heeft Voka Oost-Vlaanderen meerdere klachten ontvangen van bedrijven die slachtoffer werden van factuurfraude. Voor Voka is digitale facturatie de enige afdoende oplossing tegen de kwaal.

De fraude met geprinte facturen komt voor in meerdere Oost-Vlaamse regio’s. Zo telde de politiezone Berlare-Zele in 2014 en ook dit jaar telkens 8 dossiers, met bedragen gaande tot 17.000 euro. De oplichters gaan steeds op dezelfde manier te werk. Ze onderscheppen brieven uit brievenbussen, postkantoren en/of postsorteercentra, vervalsen de bankrekeningnummers en sturen de vervalste facturen naar de klanten. De nietsvermoedende klant betaalt bijgevolg op het valse rekeningnummer.

Vooraleer de fraude wordt vastgesteld – bijvoorbeeld na ontvangst van een aanmaning –  is het geld van de betrokken bankrekening verdwenen en is in veel gevallen de bankrekening reeds afgesloten.

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen: “Blijkbaar is er weer een opstoot van dit soort fraude vast te stellen. Het probleem is duidelijk moeilijk uit te roeien. Er zit niets anders op dan resoluut te kiezen voor een veralgemeend systeem van digitale facturatie. Verder werken op de klassieke manier, zoals nog teveel bedrijven vandaag doen, is om meer problemen vragen.Wie toch nog opteert voor het opmaken van papieren facturen, kan deze best rechtstreeks op het postkantoor afgeven.”

Ondernemers die al eerder te maken kregen met factuurfraude, dienden klacht in bij de lokale politie, maar hoorden achteraf maar weinig meer over de opvolging van hun dossier. Zij vragen dat de rekeningen van fraudeurs sneller zouden worden geblokkeerd en dat de slachtoffers ook geïnformeerd worden over de identiteit van de criminele rekeninghouders. Gelukkig reageren sommige klanten heel attent en checken zij de wijziging van een bankrekeningnummer bij een vertrouwde leverancier.

Geert Moerman: “Wij willen vooral sensibiliseren zodat daders minder gemakkelijk kunnen toeslaan. We vragen politie en justitie tevens om dit dossier goed op te volgen en streng op te treden tegen fraudeurs.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.