Nieuws Oost-Vlaanderen Failliet textielbedrijf Microfibres vindt koper

Failliet textielbedrijf Microfibres vindt koper

Failliet textielbedrijf Microfibres vindt koper

SINT-MARTENS-LATEM/LAARNE – Bijna vier jaar geleden werd textielbedrijf Microfibres Europe failliet verklaard. Toen het moederbedrijf in de Verenigde Staten de boeken neerlegde, volgde de vestiging in Laarne. Daar waren op dat moment 81 mensen tewerkgesteld. Het bedrijf is nu voor 8,6 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Acasa uit Sint-Martens-Latem. Wat hun plannen zijn met het zeven hectare grote terrein, is voorlopig nog niet duidelijk.

“Dat het bijna vier jaar geduurd heeft voordat we konden overgaan tot de openbare verkoop, heeft met de sanering te maken”, zegt curator Jozef Dauwe aan Het Nieuwsblad. “Het heeft immers twee jaar geduurd om alles in kaart te brengen. Nu hebben we het hele domein in zijn geheel verkocht. Er waren maar liefst 51 geïnteresseerde kopers.”

Zone voor lokale bedrijvigheid, wonen en ontspanning

Acasa, het bedrijf van Charly Schutte en Kristof Van Speybroeck, ontwikkelt reeds 20 jaar nieuwbouwprojecten met aandacht voor natuur, architectuur en buurt. Iets wat bij het gemeentebestuur van Laarne ongetwijfeld in goede aarde zal vallen, want dat zou graag zien dat de site ontwikkeld wordt als een zone voor lokale bedrijvigheid, wonen en ontspanning.

“Met de burgemeester hebben we al afgesproken dat er geen vervuilende activiteiten zullen plaatsvinden”, zegt Dauwe. “Het domein ligt aan de periferie van het centrum van de gemeente. Daar is een mix mogelijk en er kan iets moois van gemaakt worden. Maar eerst moet er nog een RUP opgemaakt worden en wat er precies komt, zal de eigenaar beslissen. Het is immers de eigenaar die betaalt en dus bepaalt.”

In snelheid gepakt

Vorige zomer werd nog aangekondigd dat er een masterplan zou worden gemaakt voor een mogelijke ontwikkeling van de site. “Er zijn een paar voor ons erg belangrijke elementen”, zei de schepen toen. “Zo loopt de Maanbeek onder het domein en die willen we terug openleggen. Er moet kwalitatieve publieke ruimte komen en er moet aandacht zijn voor het industrieel erfgoed van de site.”

Dat masterplan is nog niet gemaakt. “We zijn hier in snelheid gepakt”, reageert Igor Rogiers. “De verkoop was een reactie op onze aankondiging dat we een masterplan zouden maken. Daarom besloten we het masterplan uit te stellen en eerst te zien wie het domein zou kopen. Nu Microfibres verkocht is, zal het allemaal veel sneller gaan. Projectontwikkelaar Acasa zal ongetwijfeld vooruit willen met de nieuwe aanwinst.”

BRON: Johan Van Bever – Het Nieuwsblad

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.