OOST-VLAANDEREN – Het jaar 2018 is halfweg, dat wil zeggen dat we de rekening kunnen opmaken wat de faillissementscijfers betreft voor de eerste 6 maanden. In zowel Vlaanderen als Wallonië noteert Graydon Belgium voor het eerste semester de laagste cijfers van de afgelopen 10 jaar. In Brussel daarentegen, zien we nog steeds een relatief sterke stijging. Als we op provinciaal niveau kijken, is Oost-Vlaanderen, met een daling van 26,71%, de sterkste daler in Vlaanderen.
Waar we in 2018 tot nu toe telkens een stijging waarnamen op federaal niveau, keert het tij nu eindelijk. Zo zagen we in het eerste trimester een stijging van 5,25% ten opzichte van vorig jaar (2.946 uitspraken van januari tot eind maart), maar vanaf mei tekent zich een opvallende daling op van maar liefst 19,63%, wat gelijk staat aan 2.354 faillissementen tussen 1 april en 30 juni.
Brussel blijft pijnpunt
Tellen we deze cijfers bij elkaar op, dan komen we uit op een mooie daling tijdens het eerste halfjaar van 7,74% ten opzichte van vorig jaar, of 5300 sluitingen. Zowel in het Vlaamse als het Waalse gewest zien we het laagste cijfer van de afgelopen 10 jaar. Enkel in Brussel, moeten we jammer genoeg nog steeds een stijging van 14,8%, goed voor 1.519 uitspraken, noteren.
Hierdoor zien we dus ook dat alle provincies dalen, behalve Waals-Brabant. Al is de daling ook in West-Vlaanderen slechts beperkt tot 0,46%, wat te wijten is aan de duidelijk opwaartse activiteit van de Brugse handelsrechtbank en haar Oostendse subafdeling.
Minder jobs gesneuveld
Algemeen gesproken komen er beduidend minder jobs op de tocht als gevolg van het faillissement van de werkgever. Inderdaad telde Graydon Belgium slechts 9.435 betrokken jobs: het beste cijfer van de afgelopen 10 jaar. Zo werd er het afgelopen eerste halfjaar, en dit voor het eerst in 20 jaar, over geen enkele onderneming die meer dan 100 werknemers tewerkstelde het faillissement uitgesproken.
Opvallend is dat het aantal failissementen in de horeca met 19,6% gedaald is, terwijl de bouwnijverheid met 3,3% stijgt. Hiermee neemt deze laatste de titel van ‘faillissementskampioen’ over van de horeca.
Oost-Vlaanderen haalt mooie cijfers
Op provinciaal niveau is Oost-Vlaanderen, met een daling van 26,71%, de op één na sterkste daler. Enkel Luxemburg scoort nog beter met 31,03%. Al moeten we wel rekening houden met het feit dat Oost-Vlaanderen komt van een historisch hoog cijfer vorig jaar terwijl de andere Vlaamse provincies toen reeds aan een daling bezig waren.
Aalst en Sint-Niklaas in het rood
Nog steeds bekeken over het hele eerste semester scoort Aalst het slechtst met een stijging van 6,90%. Alle andere arrondissementen vertonen een mooie daling met als primus van de klas Oudenaarde (-45,45%), gevolgd door Gent (-40,49%), Dendermonde (-15,84%) en ten slotte Sint-Niklaas (-6,11%).
Kijken we eens naar de maand juni, dan zien we over heel Oost-Vlaanderen een daling van 27,01% ten opzichte van vorig jaar. Deze daling is te danken aan de mooie cijfers van Gent (-61,33%), Dendermonde (-33,33%) en Oudenaarde (-10%). Aalst en Sint-Niklaas vinden we daarentegen in het rood terug met een stijging van respectievelijk 137,50% en 35%