Aalter-only-spark-560×600

FrieslandCampina schrapt 1000 jobs

Melkproducent FrieslandCampina, met Belgische vestiging in Aalter, lijdt hard onder de coronacrisis. De omzet in de horeca en bij cateraars valt namelijk volledig weg en ook de gesloten grens tussen Hongkong en China zorgt voor problemen bij de export. Jeroen Van de Broek, Managing Director Belgium: “De out-of-homemarkt is ingestort en ook de horecasector zal volgens mij nooit meer zal worden wat hij was. Er stonden sowieso besparingen op het programma de komende jaren, de crisis heeft alles alleen versneld.”

In totaal worden ongeveer duizend jobs geschrapt, zowel in het management als in de productieafdelingen. Daarbij worden vooral medewerkers in Nederland, België en Duitsland getroffen, aangezien dat ook de kernmarkten zijn waar de winstmarges het meest onder druk staan. Het bedrijf probeert naakte ontslagen zoveel mogelijk te vermijden, onder meer door medewerkers niet te vervangen en via overplaatsingen. Toch vallen gedwongen vertrekken niet uit te sluiten.

De perfecte storm

CEO Hein Schumacher: “FrieslandCampina is in een “perfecte storm” terecht gekomen. De ingrepen zijn noodzakelijk, ook om onze leden-melkveehouders een goeie prijs te blijven garanderen. De herstructureringen zullen geen impact hebben op de boeren: het afgenomen volume melk blijft hetzelfde. Wel zullen er dit jaar aan het senior management geen langetermijnbonussen worden uitgekeerd.”

“Het bedrijfsresultaat zal in 2020 negatief worden beïnvloed door de herstructureringskosten”, geeft Schumacher nog mee. Waar de ontslagen precies vallen is nog niet bekendgemaakt. FrieslandCampina telt zo’n 24.000 medewerkers in 36 landen, waarvan ongeveer 1.500 mensen in België.