01-frieslandcampina-cecemel-100rpet-jasje

FrieslandCampina wint award met 100% recycleerbare PET-fles

AALTER - Zuivelcoöperatie FrieslandCampina valt in de prijzen. Het wint met haar recent geïntroduceerde 100% recycleerbare PET-fles de allereerste Verpakking & Label Award in de categorie innovatieve verpakkingen en verpakkingsmaterialen. De award wordt uitgereikt aan bedrijven die uitmuntend scoren op vlak van vijf criteria: innovatief, duurzaam, efficiënt en ze moeten commercieel op de markt beschikbaar zijn, maar niet voor 2020 geïntroduceerd.

FrieslandCampina is de eerste Belgische zuivelspeler met een 100% gerecycleerde fles*. Cécémel beet de spits af en kreeg een rPET fles met afritsbare sleeve. Daarmee sensibiliseert FrieslandCampina consumenten om makkelijk zelf de verpakking van de fles te scheiden en zo correct te recycleren. Hiervoor werkte FrieslandCampina nauw samen met Fost Plus, de non-profit organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België. In de strijd tegen zwerfvuil spoort de tekst op de rits consumenten ook aan om na gebruik de dop opnieuw op de fles te plaatsen.

*De flessen van de nieuwe rPET-lijn zijn 100% gerecycleerd, het jasje en de dop niet.

 

In januari 2021 kondigde FrieslandCampina aan dat het fors investeerde in een nieuwe, hoogtechnologische en duurzame rPET-lijn voor zijn vestiging in Aalter. De nieuwe lijn is zuiniger, energie-efficiënter en zet dit jaar alleen al ruim 125 miljoen bestaande PET-flessen van 20% gerecycleerd plastic om tot 100% gerecycleerd materiaal. Jaarlijks kan 1,9 miljoen kilogram extra ‘nieuw’ plastic vermeden worden dankzij het gebruik van gerecycleerd materiaal, of omgerekend het gewicht van bijna 8 van de 9 stalen bollen van het Atomium. FrieslandCampina doet het bovendien een stuk beter dan de opgelegde Europese norm om tegen 2030 enkel drankflessen van minstens 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken.

“De Cécémel rPET-fles is een mooi voorbeeld van onze duurzame ambitie over de hele keten, van gras tot glas”, aldus Jeroen Van de Broek, CEO bij FrieslandCampina België. “We streven naar een voedzaam productportfolio uit duurzame landbouw en productie in duurzame verpakkingen. FrieslandCampina stelt zich dan ook de ambitie om in 2025 alle verpakkingen herbruik- of recycleerbaar te hebben en tegen 2050 willen we klimaatneutraal functioneren.“