FrieslandCampina in Aalter De vestiging van FrieslandCampina in Aalter is vooral een productiesite. Foto: Erwin Mynsberghe

Geen 58 maar meer dan 80 jobs op de tocht bij FrieslandCampina

Waar er aanvankelijk sprake was van 58 ontslagen bij FrieslandCampina in België, blijkt nu dat het er meer dan 80 kunnen worden. In Aalter staan er al minstens twee banen bij de melkophaling op de tocht.

Het Nederlands zuivelbedrijf FrieslandCampina kondigde in december aan in twee jaar wereldwijd 1.800 banen te schrappen waaronder 58 in België. “FrieslandCampina is van plan de kosten te verlagen door de komende twee jaar wereldwijd ruim 1.800 arbeidsplaatsen te verminderen, waarvan ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen in 2024. Het betreft hier arbeidsplaatsen in vrijwel alle onderdelen van de organisatie”, kondigde het bedrijf op haar website aan.

De zuivelgigant heeft vestigingen in 30 landen waarvan 4 in België: een commerciële zetel in Gent en productiesites in Aalter, Bornem en Lummen. Die tellen samen 1.272 werknemers.

Overleg

In januari startte het sociaal overleg in het kader van de wet-Renault en die zitten nog altijd in de eerste fase, maar het blijkt dat het om meer dan 58 banen gaat die het bedrijf wil schrappen. “In een latere fase gaat het om meer dan 80 jobs en ook in meer afdelingen dan aanvankelijk was aangekondigd”, zegt ACV-secretaris Kris Fortie. “Hoeveel precies zal de komende weken en maanden duidelijk worden want er is momenteel nog geen sprake van een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie zo goed mogelijk op te vangen.”

Frustratie

Vooral de vestiging in het Limburgse Lummen en de administratieve en commerciële zetel van FrieslandCampina in Gent komen in het vizier van de directie. Het zou hoofdzakelijk om bediendefuncties gaan. “Sommige van die functies willen ze overhevelen naar Hongarije, maar de mensen geloven niet in de efficiëntie van dat concept. Dit is namelijk in het verleden al gebeurd, maar dat liep mis. Zo is er sprake van lange wachttijden wanneer men die diensten wil contacteren. De frustratie hierover is dan ook groot”, zegt Fortie.

Ook in Aalter

Het leeuwendeel van de ontslagen zal dus niet op de productiesite van de zuivelgigant in Aalter vallen, maar toch staan ook daar jobs op de tocht. “Zo wil de directie de melkophaling aan een andere firma toewijzen, waardoor twee arbeiders hun job zouden verliezen. We gaan de komende weken en maanden trachtten het aantal ontslagen te verminderen. Maar de kans dat de ontslagen nog ongedaan worden gemaakt is zeer klein aangezien de directie de beslissing al genomen heeft”, klinkt het.