Schermafbeelding 2021-06-10 om 09.08.44

Gent telt 8 nieuw opgeleide bartenders

Gisteren, op de dag dat de horecasector ook binnen haar deuren opnieuw mocht openen, hebben acht cursisten de bartender-opleiding ‘Learning for Life’ succesvol afgerond. Na een doorgedreven cursus en aansluitende stage ontvingen alle afgestudeerden hun certificaat. De opleiding werd al voor de derde keer georganiseerd in samenwerking met Diageo, Horeca Forma, VDAB en stad Gent.

Nu het Zomerplan in werking is getreden, draait de horeca bijna weer op volle toeren. Hierdoor is de vraag naar personeel groot. De laatste weken slaakten veel horeca-uitbaters evenwel een noodkreet. Na de onzekerheid van de afgelopen maanden, zagen ze verschillende personeelsleden vertrekken naar andere sectoren. Met de zomer voor de deur, zijn verschillende uitbaters dan ook naarstig op zoek naar gekwalificeerd barpersoneel. Learning for Life komt tegemoet aan die vraag.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk Stad Gent: “Opleiden is de sleutel om mensen aan het werk te krijgen én om ze aan het werk te houden. In het Learning for Life-project heeft men dat goed begrepen, waardoor er opnieuw acht werkzoekenden aan de slag kunnen, en acht vacatures ingevuld geraakt zijn.”

 

Nood aan geschoolde bartenders

Mathias De Clercq, Burgemeester Stad Gent: “Gent telt meer dan 1.500 horecazaken. Er zal dus steeds nood zijn aan goed geschoolde bartenders. Met hun diploma en praktijkervaring hebben jongeren die het traject van Learning 4 Life volgden een serieus streepje voor. Veel succes!”

Freddy Van Malderen, Provinciaal directeur VDAB-Oost-Vlaanderen: “Heel wat werknemers uit de horeca zitten momenteel in het stelsel van tijdelijke werkloosheid, en de sector vreest dat zo’n derde van hen een andere job zal zoeken. Anderzijds blijft de vraag naar geschoolde werknemers stijgen. Daarom is deze opleiding enorm belangrijk!”

Sofie Bracke, Schepen van Economie: “Nu ze na een moeilijk jaar opnieuw kunnen opstarten is het voor onze horeca-uitbaters des te belangrijker dat ze voldoende, goed opgeleid personeel vinden. Deze opleiding helpt de hoge nood aan personeel mee lenigen.”

Intensieve en praktische opleiding

De acht cursisten hebben er de voorbije negen weken dan ook hard voor moeten werken. Gedurende meer dan 260 uur volgden ze een intensieve opleiding waarin alle aspecten van het beroep aan bod komen: van het maken van cocktails tot een cursus verantwoord schenken en uiteindelijk een stage.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen: “Er wordt een hoge mate van technische vakkennis verwacht, zeker voor specialisaties als bartender in cocktailbars. Nog altijd is er een vraag naar gekwalificeerd personeel en daarom investeren we blijvend in opleiding en stages. Bovendien betekent deze opleiding een belangrijke opstap naar de arbeidsmarkt.”

Internationaal succes

Diageo ontwikkelde het programma in 2008 met als doel overal ter wereld jongeren op te leiden en aan een baan te helpen, maar ook om een invulling te geven aan het tekort aan goed opgeleide bartenders. Sinds de introductie van Learning for Life in Europa, werkten al meer dan 1.000 jongeren de opleiding met succes af. In België studeerden al meer dan 50 studenten af.

Aneta Jóźwicka, Corporate Relations Director Northern Europe bij Diageo, is tevreden over het resultaat van de opleiding: “Learning for Life ondersteunt beroepsvorming en praktische vaardigheden. Het programma is een onderdeel van al onze inspanningen om de hospitality sector in België te professionaliseren en tegelijk jonge mensen lange termijn kansen te bieden. Learning for Life zorgde er wereldwijd al voor dat 70% van alle afgestudeerden een vaste job heeft.”