91ca7f1a-e417-11e9-b091-d95960acc819_web_scale_0.6349207_0.6349207__

Gentenaar uitgeroepen tot Chocolatier of the Year

GENT - Gault&Millau bracht zopas de vierde minigids uit met daarin de 88 beste chocolatiers van België en Luxemburg. Gentenaar Joost Arijs kreeg de vermelding van ‘Chocolatier of the Year’ in Vlaanderen.

De gids “Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg 2019” bundelt de 88 beste chocolatiers uit beide landen. Samen goed voor meer dan 130 winkeladressen. In vergelijking met de uitgave van vorig jaar zijn er in deze nieuwe versie meer dan 20 nieuwe adressen opgenomen.

"De lijst is niet exhaustief of volledig, en dat kan moeilijk anders als je weet hoeveel ambachtelijke chocolaterieën er de laatste jaren zijn geopend. Maar ze geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers uit onze diverse degustaties", klinkt het bij Gault&Millau. "Belgische chocolade geldt zowat overal ter wereld als referentie. We danken deze internationale reputatie aan de ongebreidelde creativiteit waarmee onze chocolatiers de Belgische chocolade op de kaart zetten."

Selectieprocedure

De uitgever benadrukt dat er voor de selectie niet over een nacht ijs is gegaan. Er waren uitvoerige degustaties vereist om het “neusje van de chocolade” juist te kunnen selecteren. Zoals gebruikelijk bij Gault&Millau werden de keuzes met de grootste redactionele onafhankelijkheid gemaakt op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item.

Chocolatier of the Year

Drie chocolatiers werden bekroond met de titel ‘Chocolatier of the Year’. In Vlaanderen maakte chocolatier Joost Arijs uit Gent de meeste indruk op het proefpanel. Hij wordt uitgeroepen tot Chocolatier of the Year.

[caption id="attachment_45977" align="alignright" width="293"] Vriendin en mede-zaakvoerster Elke De Baerdemaeker[/caption]

Joost Arijs volgde een patisserieopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge. De knepen van het vak leerde hij bij patisserie Mahieu in Woluwe, bij patisserie Ducobu in Waterloo en als chef-patissier in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. In 2011 opende hij samen met zijn vriendin Elke De Baerdemaeker een eigen patisserie/chocolaterie zaak in de Vlaanderenstraat in Gent. Die werd al snel uitgeroepen tot de beste patisserie van België door Gault & Millau.

Gids

De gids voor Chocolatiers 2020 telt 68 pagina’s om van te smullen en kan je aankopen via shop.gaultmillau.be. De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.be en op www.chocolatierpatissier.be.