DSCN5766

Gentenaren ontwikkelen slimme frigo’s voor bedrijven en ziekenhuizen

GENT, SINT-NIKLAAS - De ondernemers achter Foodm hebben een missie: een thuisgevoel creëren op de werkvloer. En thuis, dat is waar de koelkast altijd gevuld is. Deze maand plaatsen ze hun slimme frigo voor het eerst in een ziekenhuis, op de afdeling pediatrie in Vitaz te Sint-Niklaas.

Foodm werd opgericht in mei 2021 door Bram Croon en huidig CEO Mathias Jennes. Corona zorgde voor de nodige inspiratie. "Het is belangrijk dat mensen zich in het post-COVID-tijdperk opnieuw thuis voelen op de werkvloer", klonk het toen. De Gentse start-up omschrijft zichzelf als een technologiebedrijf. Gebruikers van de 'smart fridge' kunnen zich via een app informeren over de producten, de voorradigheid opvolgen en gemakkelijk betalen.

Foodm mikte oorspronkelijk vooral op bedrijven. Nu zet de Oost-Vlaamse groeier een eerste stap naar de zorgsector. "Bezoekende ouders op de pediatrie kunnen nu op elk tijdstip een maaltijd uit de frigo halen", vertelt Croon. "Via onze app kunnen ze het assortiment volgen, de ingrediënten checken en eenvoudig betalen."

Software

Foodm omvat drie componenten: de slimme frigo (zeg maar de hardware), de mobiele app en een managementplatform. Vooral die laatste is veelbelovend, vertelt Croon. "De cateraar krijgt via het managementplatform alle informatie over onder meer verkoop, stock en vervaldata. We schreven een algoritme dat de verkoop van producten kan voorspellen. In de toekomst gaan we volop focussen op dat predictiemodel."

Volgens Croon zal het systeem snel uitbreiden naar andere ziekenhuizen. "We zijn ervan overtuigd dat de voordelen en het succes van onze smart fridges zullen leiden tot meer samenwerkingen met andere zorginstellingen."