Columba Assist Start Foto: Columba

Gents AI-bedrijf creëert app om werking van dienst Omgeving te stroomlijnen

Columba, de Gentse software-ontwikkelaar voor toepassingen voor lokale overheden en politiediensten, lanceert Columba Assist. Dit is een webapplicatie die AI gebruikt om de werking van de dienst Omgeving te stroomlijnen en ambtenaren te ondersteunen in hun dagelijkse taken.

De applicatie brengt structuur en inzicht in de hoeveelheid geo-informatie en actuele wettelijke documenten en lokale regelgeving. Zo kunnen ambtenaren vragen sneller beantwoorden, dossiers efficiënter beoordelen en opvolgen en beter communiceren naar de bouwheer, architect of projectontwikkelaar.

"Volgens een recente studie uitgevoerd door de Universiteit Gent, kent de dienst Omgeving heel wat uitdagingen", zegt CEO Timothy Van Cleemput. "Deze zijn voornamelijk te wijten aan de toegenomen complexiteit van de dossiers (98%), de regelgeving (95%), de verwachtingen van de burger (96%) en het aantal te verwerken dossiers (95%)."

Columba Assist markeert een nieuwe stap in de ondersteuning van lokale overheden. "De applicatie helpt hen bij hun dagelijkse taken en uitdagingen zoals dossierbeoordeling en communicatie met belanghebbenden. We willen de efficiëntie verbeteren en de dienstverlening optimaliseren", voegt hij eraan toe.

“Concreet genereert Columba Assist automatisch samenvattingen en worden er actiepunten opgesomd. Als de ambtenaar extra details wil verifiëren, kan hij eenvoudig chatten met de transcriptie. Door het vastleggen van locatiegegevens kan de app een overzicht bieden van alle geldende plannen en vergunningen. Deze functies dragen bij aan snellere doorlooptijden voor de goedkeuring van de omgevingsvergunningen. Ook zorgen ze voor een uniforme procedure voor het vooroverleg en de centralisatie van alle gegevens.”