Gents bedrijf licht Amerikaanse firma op Het geld dat werd aangetroffen bij de huiszoekingen. Foto: Federale politie

Gents bedrijf licht Amerikaanse firma op en ontfutselt bijna 1 miljoen euro

De federale politie Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart naar een Belgisch bedrijf dat bijna één miljoen euro ontfutselde van een Amerikaans bedrijf. Dat deden ze door zich voor te doen als vertrouwde partner van de Amerikaanse firma.

Het Amerikaans bedrijf ontving een tijdje geleden een mail waarin hen werd gevraagd om een betaling te doen. De mail leek te komen van een firma waarmee het bedrijf al vaker had samengewerkt. Ze roken dus niet meteen onraad en deden meerdere overschrijvingen.

Uiteindelijk merkte het bedrijf toch dat er iets niet klopte. De politie werd ingelicht. Verder onderzoek wees uit dat de overschrijvingen gebeurden naar een Belgisch rekeningnummer. “De oplichters ontvingen daarbij bijna één miljoen dollar”, zegt de federale politie.

De politie en het parket Oost-Vlaanderen deden verder onderzoek en ontdekten dat het rekeningnummer kon gekoppeld worden aan een bedrijf in het Gentse. Het geld werd daarna doorgesluisd naar rekeningen van personen en bedrijven in België en Bulgarije.

Huiszoekingen

Op 31 januari 2024 heeft de politie vier huiszoekingen in Oost-Vlaanderen gedaan: twee in Gent, eentje in Maldegem en één in Merelbeke. “We hebben hierbij 183.000 euro in vacuümzakken aangetroffen, net als 70 valse biljetten van 100 euro”, zegt de politie.

De politie heeft kort erna twee verdachten opgepakt, waaronder de zaakvoerder van de Belgische firma. Een derde verdachte zat al in de gevangenis en werd voor verhoor overgebracht. De drie verdachten hebben de Bulgaarse nationaliteit en zijn 24, 30 en 42 jaar oud.

De 42-jarige verdachte zat al in de gevangenis. De twee andere verdachten werden voor de Gentse onderzoeksrechter geleid en vrijgelaten onder strenge voorwaarden. De 24-jarige had al een enkelband voor andere feiten.

Waarschuwingen

De politie waarschuwt nog eens voor online oplichting van het type Business Enterprise Compromise Scam, waarbij criminelen een mail sturen met een e-mailadres dat sterk lijkt op een bestaand vertrouwd adres. “Controleer bij vragen tot betaling altijd goed of de gegevens kloppen en neem bij twijfel rechtstreeks contact op met de gekende partner”, geeft de politie nog mee.