Gentse Confo Therapeutics in zee met Japanse farmareus

GENT - Biotechbedrijf Confo Therapeutics gaat in zee met het Japanse farmabedrijf Daiichi Sankyo om geneesmiddelen tegen neurologische ziektes te ontwikkelen. Dat schrijft De Tijd donderdag.

Het nieuwe akkoord kan Confo Therapeutics 168 miljoen euro opleveren in de vorm van vooraf- en mijlpaalbetalingen als bepaalde onderzoeksfases met succes doorlopen worden. Daarbovenop krijgen de Gentenaars nog een deel van de omzet zodra een medicijn op de markt komt.

Nog geen maand geleden kondigde Confo al een samenwerking aan met Eli Lilly. Dat Amerikaanse bedrijf heeft interesse in het Gentse onderzoek naar een nieuwe pijnmedicatie als alternatief voor verslavende opioïden. "Een fantastische egaatrkenning", zei de CEO Cedric Ververken toen.

De nieuwe partner is Daiichi Sankyo, het op een na grootste farmabedrijf in Japan met een beurswaarde van omgerekend 63 miljard euro. Daiichi Sankyo wil met de Gentse technologie een nieuwe generatie geneesmiddelen ontwikkelen voor neurologische aandoeningen. Onder die noemer vallen honderden ziektes, waaronder parkinson of multiple sclerose. Over welke ziektes het gaat, blijft geheim.