Mondmaskers in CMDR

Gents Laboratorium ECCA helpt tekort aan mondmaskers op te vangen

MERELBEKE – Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA uit Merelbeke, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is in staat 6.000 maskers per dag te reinigen.

De ‘Clean Mask Decontamination Room’ of CMDR is een mobiele oplossing die op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers zuivert. In de container wordt een nieuwe technologie toegepast, die uitvoerig getest en uiteindelijk gevalideerd is voor ontsmetting op grote schaal. De hele installatie zit in een omgebouwde container, die per run van 6 uur 1.500 maskers reinigt. Op de site van Laboratorium ECCA te Merelbeke werd al een decontaminatie-unit geïnstalleerd om mondmaskers te reinigen voor de zorgsector en de industrie. De mobiele installatie kan bovendien ter plaatse geïnstalleerd en gecontroleerd worden.

Gevalideerde techniek

“We gebruikten de decontaminatieprocedure al in ons eigen microbiologie laboratorium”, vertelt Dr. Tom Benijts, gedelegeerd bestuurder Laboratorium ECCA. “Daar hebben we de efficiëntie van het proces al uitgebreid kunnen valideren. Toen het idee werd geopperd om dezelfde techniek te gebruiken voor de decontaminatie van mondmaskers, twijfelden we geen seconde. We zijn overtuigd van de technologie en bieden op deze manier een oplossing voor het tekort aan mondmaskers. Niet alleen in de zorgsector, maar ook binnen de industrie. Het hergebruik van mondmaskers is bovendien een goede zaak voor het milieu. Daar zijn we - als laboratorium actief in de milieusector - gevoelig voor.”

Peter Van Eylen, CEO van het Limburgse GreenX, stelt dat out-of-the-box denken loont: “Door creatief met bestaande technologie om te gaan, bieden we een oplossing voor een heel reëel probleem. Kleine en middelgrote partijen kunnen bij Laboratorium ECCA terecht. En organisaties die grote aantallen willen decontamineren, kunnen zelf een CDMR in gebruik nemen.”

Snelle, goedkope en veilige oplossing

Eric Vanhees, COO van het tevens Limburgse Jansen Cleanrooms, stelt vast dat de vraag groot is: “Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de CDMR is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio.”