Nieuws Oost-Vlaanderen Stories Gents techbedrijf was klant bij overkop gegane Silicon Valley Bank: “Puur toeval dat we ons geld op tijd hebben weggehaald”
Oost-Vlaanderen

Gents techbedrijf was klant bij overkop gegane Silicon Valley Bank: “Puur toeval dat we ons geld op tijd hebben weggehaald”

Foto Reuters, RR

GENT – De overkop gegane Silicon Valley Bank was hét toevluchtsoord voor bedrijven en start-ups uit de technologiesector. Ook het van oorsprong Gentse techbedrijf Showpad was er tot vorig jaar klant. “Hebben we ons teruggetrokken omdat we nattigheid voelden? Nee, SVB was eigenlijk een zeer degelijke bank”, verrast medeoprichter Pieterjan Bouten.

Showpad, een softwarebedrijf dat verkoopsdiensten productiever probeert te maken, was een kleine vijf jaar klant bij Silicon Valley Bank (SVB), van 2017 tot begin 2022. Het ging om een logische keuze, vertelt medeoprichter en voorzitter van de raad van bestuur Pieterjan Bouten. “Zo’n 80 procent van alle technologiestart-ups ter wereld was klant bij SVB. Start-ups maken typisch geen winst, maar investeren geld in hun groei. Dat is iets wat klassieke banken niet graag hebben, maar SVB stond dat wel toe.”

“Ze verschaften onder meer kredietlijnen op geld dat je bij investeerders haalde en stonden bedrijven bij in financieringen”, aldus Bouten. Door de techboom werden sinds 2015 ook almaar meer deposito’s gestald bij SVB, zegt de medeoprichter van Showpad. “Voor kleine start-ups ging het om bedragen van een aantal miljoen, bij grotere bedrijven ging het om tientallen of zelfs honderden miljoenen. In een paar jaar tijd zijn de deposito’s van SVB gegroeid van 50 naar 200 miljard.”

Goede reputatie

Volgens Bouten had de bank dat ook te danken aan haar goede reputatie: “Het was eigenlijk een zeer degelijke bank, waar we zelf tevreden over waren. Er gebeurden geen onethische zaken en de mensen die er werkten, deden hun job goed. Maar ze zijn het slachtoffer geworden van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, waar ze zelf ook een aandeel in hebben.”

 

Louis Jonckheere (links) en Pieterjan Bouten (rechts) richtten in 2011 het techbedrijf Showpad op. Foto Fred Debrock

”Enerzijds was er de gestegen rentevoet die ervoor zorgde dat hun staatsobligaties minder waard werden, anderzijds hebben ze ook zelf paniek gezaaid door vorige week onhandig te communiceren. Toen enkele bedrijven hun kredietlijn aanspraken, werden ze gedwongen hun langetermijnbeleggingen met verlies te verkopen. Het gevolg van een mismatch tussen de kortetermijndeposito’s en de langetermijnbeleggingen. De communicatie die daarop volgde, heeft een heuse bankrun doen ontstaan: iedereen kwam zijn geld van de bank halen.”

Puur toeval

Showpad zit zelf niet bij de gedupeerden. Het bedrijf verliet de bank begin vorig jaar al. “Voelden we nattigheid? Nee hoor, het was eigenlijk puur toeval”, is Bouten eerlijk. “We waren aan het onderhandelen met andere banken over een langetermijnplan en hadden toevallig een andere bank die ons betere voorwaarden bood dan SVB, wat heel uitzonderlijk was. Ik hoor dat alle gedupeerden van SVB netjes zijn terugbetaald, maar ik ben toch blij dat we de stress van de bankrun niet hebben moeten meemaken.”

Hoewel het faillissement van SVB dus geen rechtstreekse invloed zal hebben op Showpad, vermoedt Bouten wel dat er onrechtstreeks gevolgen zullen zijn voor de techsector. “Ik ga ervan uit dat ze de regelgeving zullen herbekijken en aanscherpen. Waarschijnlijk wordt het binnenkort voor techstart-ups duurder om bepaalde financieringen te krijgen. We hebben alvast aan onze CFO gevraagd om nog eens na te kijken of er geen risico’s zijn bij de Canadese bank waar we nu zitten, maar hij heeft ons gerustgesteld.”