Gentse coworking van de toekomst breidt uit

GENT - Op 8 mei opent de Gentse smart city hub WATT Factory haar tweede verdieping met een feestelijk ontbijt. Hun gedeelde werkplek is voorzien van de nieuwste snufjes en technologieën, vaak ontwikkeld door de bewoners van WATT Factory zelf. “Dankzij het succes van de voorbije maanden breiden we nu uit met een extra verdieping”, vertelt General Manager Christine Hutsebaut.

De nieuwe verdieping bevat een coworking ruimte, vergaderzalen en privé-kantoren. De inrichting werd uitgevoerd in samenspraak met partner Buro Project. In WATT Factory zijn een reeks innovatieve bedrijven gehuisvest. "En wat kan er beter dienen als testomgeving dan hun eigen werkruimte?", zegt Hutsebaut. "Om onze startups te ondersteunen en promoten zijn er reeds enkele van hun toepassingen geïmplementeerd in het gebouw."

Coworking van de toekomst

Personen die er werken krijgen bijvoorbeeld toegang tot de elektrische deelwagens van Partago. Daarnaast wordt de verlichting en temperatuur afgestemd op de noden van dat moment via het platform van OpenMotics (ex-deelnemer aan het accelerator programma en recent overgenomen door Renson). De koffie wordt lokaal gebrand door Vandekerckhove, het fruit van De Wassende Maan is biologisch en seizoensgebonden, Fair and Square voorziet bewoners van tote-bags die op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd worden, en de nieuwe coworking heeft zelfs stoelen gemaakt uit gerecycleerde petflessen.

  

Start-up TakeAir, eveneens in het gebouw gevestigd, zorgt ten slotte voor een gezondere luchtvoorziening. Jo Pannecoucke, mede-oprichter van TakeAir: “Wij injecteren positieve natuurlijke elementen via de luchtsystemen in het kantoor.”

Succesverhalen

Die community bestaat voornamelijk uit freelancers, start-ups en scale-ups die werken rond innovatie, duurzaamheid en climate change. Eén zo’n onderneming is de app tegen voedselverspilling Too Good To Go. "We zijn een jaar geleden WATT Factory binnengekomen met een team van vijf en nu zijn we al met twintig”, vertelt Jonas Mallisse, mede-oprichter van Too Good To Go. “Dat we toen in de coworking zaten was erg nuttig, omdat we gewoon flexibel konden uitbreiden."

Ook de broers Nimmegeers van experience design studio Bothrs groeiden er op anderhalf jaar tijd uit tot een bedrijf van 15 medewerkers.

Sparren in de community

Op 8 mei kan je kennismaken met de nieuwe ruimte en de community achter de coworking aan de hand van een gezond ontbijt voorzien door Arthur & the Sisters. "Die community was erg nuttig voor ons”, vertelt Jonas Mallisse van Too Good To Go. “We werkten al samen met de bedrijven die hier zitten en op de netwerkmomenten kan je sparren met andere ondernemers. Daarnaast kan je tijdens de middag af en toe eens bij een andere tafel aanschuiven, zo moet je niet altijd over je werk praten", lacht hij.