Gentse elektrische volvo’s Volvo Gent is samen met Audi Brussels de enige resterende autofabriek in ons land. Foto: belga

Gentse elektrische Volvo’s verkopen uitstekend: twee modellen bij meest verkochte

De Model Y blijft de populairste elektrische auto in Europa, maar de verkoop zakte de eerste drie maanden wel met 18 procent. Volvo staat nu met twee modellen in de top-5.

Tesla blijft in Europa met vlag en wimpel de belangrijkste verkoper van elektrische auto’s. De Model Y en de Model 3 zijn nog altijd de twee best verkochte elektrische wagens in Europa, leren cijfers van Dataforce over de elektrische autoverkopen in de eerste drie maanden. De verkoop van de Model Y staat wel onder druk. Van de Model Y van Tesla werden 57.873 exemplaren verkocht en van de Tesla Model 3 26.054. Voor die eerste is dat een daling met 18 procent tegenover het eerste kwartaal van 2023. Als we op maandbasis vergelijken, dan is er zelfs sprake van een daling met 45 procent.

Volvo EX40

De Model Y is daarmee ook niet meer de best verkochte auto in Europa. Hij werd ingehaald door de VW Golf en de Dacia Sandero, die wel nog over een verbrandingsmotor beschikken.

Op de derde plaats van best verkochte elektrische wagens staat de Volvo EX40 met 14.239 exemplaren, die voor Europa exclusief in de Volvo-fabriek in Gent wordt gemaakt. De elektrische compacte SUV loopt ook nog in China van de band, maar die is voor de Chinese markt. Van de EX40 werden in het eerste kwartaal 3,6 procent meer wagens gemaakt.

Goede verkoopcijfers

Voor de Gentse fabriek, met 7.000 man, zit in de verkoopcijfers van elektrische wagens nog goed nieuws. De pas voorgestelde Volvo EX30 komt meteen de top 5 binnen met 13.465 auto’s. Die kleine SUV wordt voorlopig in China gebouwd, maar vanaf 2025 ook in Gent. Het valt mee voor Gent dat die wagen meteen goed verkoopt.

Volvo Gent is met Audi Brussels de enige resterende Belgische autofabriek. Van die laatste is het voortbestaan bedreigd doordat de productie van de Audi Q8, het enige model dat de fabriek maakt, er verdwijnt.