DSC_0735 Alain De Bosscher. Foto Carnoy

Gentse firma schenkt 200 radiatoren gratis weg aan slachtoffers van overstromingen

GENT - Deze week mocht de hulporganisatie Brandweer Kortrijk Helpende Handen meer dan tweehonderd nieuwe radiatoren van de Gentse groothandelaar Carnoy in ontvangst nemen. Zij zullen de komende maanden hun bestemming krijgen bij de slachtoffers van de overstromingen in de zomer van vorig jaar.

De Kortrijkse brandweerman Juan Herrero is de bezieler van het initiatief. Tien maanden na de fameuze waterbom in Wallonië trekt hij samen met tweehonderd vrijwilligers nog geregeld ter plaatse. In Trooz maakten ze al meer dan 230 huizen klaar voor heropbouw.

Weekend na weekend halen vrijwilligers er de pleister van de muur, breken ze de bekleding van de plafonds af, halen ze vloeren uit en reinigen ze kelders. Enkel zo kunnen de woningen verder uitdrogen, om dan in een latere fase gerenoveerd te worden.

"Zonde om ze weg te doen"

Het initiatief werd opgepikt door Carnoy in Gent, groothandel in buizen en materialen voor verwarmingsinstallateurs. Het bedrijf schenkt nu meer dan tweehonderd radiatoren uit hun voorraad: goed voor een bedrag van 25.000 euro.

"Een aantal van onze radiatoren verlaten ons gamma", legt Alain De Bosscher van Carnoy uit. "Het leek ons zonde om die weg te doen, terwijl we weten dat er in het zuiden van ons land nog zoveel ellende is."

"We zijn bijna een jaar verder en toch leven mensen in onwaardige omstandigheden. We hopen dan ook dat deze gift een goede bestemming krijgt en tegen de herfst van dit jaar vele gezinnen kan verwarmen."

De firma zorgt ook voor het vervoer naar een opslag in Trooz. Er wordt gerekend op drie transporten. Vanuit die opslagplaats kunnen ze dan in de komende maanden verder verdeeld worden naar de woningen.