view (1)

Gentse haven krijgt nu toch energiecentrale

GENT - Ruim twee jaar nadat de Vlaamse overheid de biomassacentrale van BEE in de Gentse haven plots schrapte, heeft de ontwikkelaar opnieuw bouwplannen op dezelfde plaats. Op die manier krijgt Gent nu meer dan waarschijnlijk toch een nieuwe energiecentrale. Het kleinere en groenere zusje zal tegen 2021 de haven en het stadscentrum van warmte voorzien.

Energiebedrijf BEE wilde vier jaar geleden in de Gentse haven de grootste biomassacentrale ter wereld bouwen. Maar het plotse ontslag van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom gooide roet in het eten. Om de hoge energieheffing, beter bekend als de controversiële ‘turteltaks’, naar beneden te krijgen, trok de Vlaamse overheid de miljardensteun aan de biomassacentrale plots in.

Afvalhout

“Onrechtvaardig”, zei CEO ­Michael Corten toen. Het energiebedrijf bleef echter niet bij de pakken zitten. Het wil nu houtafval van Gentse bedrijven en gezinnen verbranden in een nieuwe warmtekrachtcentrale van 2,5 hectare. De centrale wordt gebouwd op het terrein van ­de kolenopslag Ghent Coal Terminain, vlak bij Desteldonk. De termijn van het openbaar onderzoek verstreek het voorbije weekend. “Volgens de laatste stand van zaken tekende niemand verzet aan”, aldus ­Michael Corten.

De geproduceerde energie moet de bedrijven in het Skaldenpark warm houden. Daarnaast wil BEE via het warmtenet van de stad ook warmte naar Gentse gezinnen stuwen. Het hout wordt aangevoerd via binnenschepen.

Groener dan ooit

De GWC (Gentse Warmte Centrale), want zo heet het project, wordt een pak kleiner dan de oorspronkelijk geplande biomassacentrale. “We voldoen nu ook aan de allerstrengste uitstootnormen”, zegt Michael Corten. “Volgens het ­milieueffectenrapport is de impact op het milieu zo goed als nul. De bedrijven in de haven gaan zich op de meest groene manier kunnen verwarmen. Nu doen zij dat nog met fossiele brandstoffen en gas. Zowel bij de stakeholders als bij de milieubeweging is het een breed gedragen project.”

Daan Schalck, CEO van North Sea Port, is blij met de komst van de centrale. “Dit is een grote stap in de verduurzaming van de haven.”

Voorwaarden

In de lente van volgend jaar wil BEE starten met de bouw van de warmtecentrale, die veertig jobs creëert, om tegen het najaar van 2021 effectief te openen. BEE draagt de investering van bijna honderd miljoen euro zelf, samen met haar investeringspartners. Wie dat precies zijn, geeft ze nog niet prijs.

De enige die de centrale nu nog kan tegenhouden, is de Vlaamse overheid. De Stad schoof in haar advies alvast enkele voorwaarden naar voren. “Zoals de al dan niet herbruikbaarheid van het afvalhout”, aldus Corten. “Zaken waarmee we natuurlijk rekening houden. De verwachtingen zijn positief. Dit past perfect in de visie van de overheid.”