Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse haven opent industrieterrein voor circulaire bedrijven

Gentse haven opent industrieterrein voor circulaire bedrijven

Gentse haven opent industrieterrein voor circulaire bedrijven

GENT – Op de rechteroever van het Kanaal Gent-Terneuzen wordt gewerkt aan een nieuw industrieterrein van zowat 150 hectare. North Sea Port wil er bedrijven onderbrengen die zich richten op circulaire economie. De haven – en alle bedrijven die actief zijn op het grondgebied – moet tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

Het bedrijventerrein zal ‘North-C Circular’ heten en komt op de site van staalproducent ArcelorMittal, die voor het project samenwerkt met de havendirectie. De staalfabriek en haar hoogovens zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van de historische uitstoot in de Gentse haven.

Maar het bedrijf is de voorbije jaren bezig aan een omslag, onder meer met grootschalige experimenten rond opslag en hergebruik van industriële gassen. De komende jaren moet de CO2-emissie met 35 procent verminderen, wat van de Gentse staalproducent een wereldwijde pionier op het gebied van klimaattransitie moet maken. Dat zal heel wat expertise opbrengen die de havendirectie wil verankeren in 10 circulaire activiteiten met innovatieve technologieën of processen, die dus op het nieuwe industrieterrein worden ondergebracht.

Het terrein van North-C Circular ligt tussen het Rodenhuizedok, de havenringweg R4, en de site van ArcelorMittal Belgium. Het maakt deel uit van het afgebakende havengebied dat is bestemd voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Vandaag liggen op 40 hectare van dit gebied historische baggerdepots die de directe ontwikkeling van het terrein verhinderen.

Met een brownfieldconvenant moeten de gronden gesaneerd worden en er is ook boscompensatie nodig want op het terrein zal basisinfrastructuur worden aangelegd, sporen en wegen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.