Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse ondernemer wil thematiek van zelfdoding bespreekbaar maken

Gentse ondernemer wil thematiek van zelfdoding bespreekbaar maken

© Wanner Nimmegeers

Gentse ondernemer wil thematiek van zelfdoding bespreekbaar maken

GENT – Jean Louis Coppers, de Gentse CEO van kredietverzekeraar Crion, startte vorig jaar de vzw Tout Bien – Okidoki op nadat zijn zoon op 22-jarige leeftijd uit het leven stapte. Zo wenst hij het taboe te doorbreken dat er -nog steeds- heerst rond zelfdoding. Op 7 september wordt het startschot gegeven van de tentoonstelling ‘Doorsopenday’ waarmee de vzw werk wil maken van een samenleving waarin mensen opnieuw de deuren voor elkaar open zetten. 

Voor het project werd de kunstenaar Jean Ayawo Koumy aangesproken en werd een labyrint gecreëerd met 12 geschilderde deuren en met 21 poppen. Startschot van Doorsopenday, dat een tournee zal maken in zoveel mogelijk steden doorheen België, zal worden gegeven te Gent naar aanleiding van de Internationale dag ter voorkoming van Zelfdoding.

Het project wordt gesteund door verschillende Vlaamse ondernemingen en vzw’s waaronder Boa.be, Shopping Gent Zuid, Atradius, Crion, Atelier Borabeau, Nenuphar, THEO Eyewear, Voetbal in de Stad, het VLESP en Vlaams Minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

Het opzet van Jean-Louis Coppers is dat meerdere grotere steden zich bij het initiatief aansluiten. “Elke grotere stad in België komt in aanmerking maar veel zal afhangen van de burgmeesters en hun schepenen om het voortouw te nemen. We kijken dan ook die richting om het initiatief verder vorm te doen krijgen”, vertelt Coppers.

Waarom deze tentoonstelling?

Voor een gesloten deur staan, aan de deur kloppen, een deur op een kier…. het zijn slechts enkele redenen waarom er voor de symboliek van deuren gekozen werd. De poppen stellen burgers voor waarin iedereen zich kan herkennen. De boodschap is duidelijk: een gemeenschap bewerkstelligen waarin mensen terug de deuren openzetten voor elkaar en liefde en leed delen. Er werd voor 21 poppen geopteerd omdat er per week 21 mensen uit het leven stappen in Vlaanderen. De vzw Tout Bien – Okidoki wil met de actie de Belgische suïcidecijfers terugdringen naar Europese gemiddelden. 

© Mariîn Ludo

Barbara Sarafian, meter van het project voegt er aan toe: “Doorsopenday symboliseert wat we moeten bereiken in onze maatschappij. Vroeger stonden deuren open, we leefden dichter bij elkaar en automatisch werd liefde en leed gedeeld. We moeten terug naar een samenleving met oprechtere aandacht voor elkaar.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.