Peter_grappig

Gentse personal trainer zet thuiswerkers aan het bewegen: al 1400 mensen namen deel

MERELBEKE - Trace, een centrum voor personal training in het Gentse, lanceerde afgelopen maanden in samenwerking met de FOD Sociale Zekerheid & Volksgezondheid Project Fitdesk om thuiswerkers aan het bewegen te krijgen achter hun bureau. Een initiatief dat al heel wat media-aandacht kreeg van onder andere Flair en Goed Gevoel. Maar liefst 1400 mensen namen al deel. Wij spraken met bezieler Peter Duyck.

Trace ontstond in 2012 als een kleinschalig project. Peter Duyck (42), licentiaat LO en sinds jaar en dag een actief sporter, startte als personal trainer vanop zijn kamer. Intussen groeide het bedrijf aan met 2 extra personal trainers Nick Maes en Tibo Dierickx. In januari 2020 verhuisde het team naar een nieuwe vestiging in Merelbeke. "Daar hebben we een mooie grote zaal van 300 vierkante meter en alle nodige accommodatie om de mensen correct te begeleiden", zegt Peter.

"Bij Trace hebben we het klassieke concept van personal training licht aangepast", gaat hij verder. "Wij werken steeds in groepjes van 3. Iedereen krijgt een persoonlijk schema, maar de coach verdeelt zijn aandacht over de verschillende deelnemers. Eens je de oefeningen kent kan je namelijk gerust zelf tellen hoe vaak je de beweging nog moet doen en dient de coach vooral om bepaalde details bij te sturen en te motiveren. Op die manier kunnen we dezelfde kwaliteit bieden aan een veel lagere prijs."

 

Over naar online

Corona gooide natuurlijk roet in het eten. Trace sprong daarom meteen op de kar van online training. “We begonnen met Facebook lives en online trainingsschema’s. Op basis van de feedback die we kregen van mensen werden we hier gaandeweg beter in. Zo ontdekten we dat de online schema’s niet zo goed werkten omdat mensen het moeilijk vinden dit vol te houden zonder iemand naast hun die hen motiveert. We schakelden daarom over op Zoom calls waar deelnemers zowel ons als elkaar konden zien. Op die manier weet je dat er ook anderen aan het werken zijn en zal je ook zelf je beste beentje voorzetten.”

Project Fitdesk

Zo ontstond ook Project Fitdesk. “We dagen de mensen uit om 3 keer per week 15 minuten te bewegen en dit gedurende 30 dagen. Op die manier willen we mensen die weinig bewegen aan het sporten krijgen”, legt Peter uit. “Het idee komt van de FOD Sociale Zekerheid & Volksgezondheid. Zij wilden een pilootproject starten om hun medewerkers thuis meer te laten bewegen.”

De sessies starten telkens om 13u, ideaal om de werkdag te doorbreken, en duren slechts 30 tot 40 minuten. De oefeningen zijn laagdrempelig en zodanig opgebouwd dat je er niet van zal gaan zweten. Het enige wat je nodig hebt is iets lossere kledij, een matje en je bureaustoel. “We zitten zo veel uren aan ons bureau dat we automatisch nek-, schouder- en rugklachten krijgen. Dankzij Fitdesk word je even uit deze slechte houding gehaald en stretchen of versterken we bepaalde spieren om pijn te voorkomen.”

Ook na Corona

Naast de FOD Sociale Zekerheid & Volksgezondheid schreven inmiddels ook al de FOD Pensioenen, het RISIV, KBC en ING in voor het project. Bedrijven die hun medewerkers op deze manier ook aan het bewegen willen krijgen, kunnen altijd contact opnemen via https://teamtrace.be/project-fitdesk-2/

“Momenteel overleven we op deze online sessies, maar ook na Corona zijn we zeker van plan dit verder te zetten”, aldus Peter. “Voor sommige mensen is het moeilijk om hier te geraken of zijn hun dagen te druk om na het werk nog te komen sporten. Deze korte online sessies zijn voor hen de ideale oplossing.”