Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse potgrondproducent zet in op verantwoord veen

Gentse potgrondproducent zet in op verantwoord veen

Gentse potgrondproducent zet in op verantwoord veen

GENT – Potgrondbedrijf Agaris heeft het Chain Custody RPP certificaat behaald. Dat betekent dat de onafhankelijke Foundation Responsibly Produced Peat (RPP) erkent dat alle veenproducten die door Agaris op de markt worden gebracht het RPP logo mogen dragen. Zo garanderen ze dat deze belangrijke grondstof op een verantwoorde manier geoogst wordt. RPP wordt mede ondersteund door verschillende natuurorganisaties met het oog op het herstel naar waardevolle natuurgebieden.  

Veen is voor zowel de professionele als de hobbytuinbouw een zeer belangrijke grondstof met unieke eigenschappen om planten, groenten en fruit op een duurzame manier in optimale omstandigheden te laten groeien. In Europa zijn alle ecologisch waardevolle veengebieden beschermd. Heel wat veenvelden hebben een lage natuurwaarde omdat ze bijvoorbeeld in het verleden gedraineerd werden om er energie-turf op te ontginnen. Enkel deze veenvelden worden ingezet voor de verantwoorde productie van veen voor potgrond. Een onafhankelijk controleorgaan zoals de Foundation Responsibly Produced Peat is dus van essentieel belang om ervoor te zorgen dat enkel verantwoord geoogst veen met een certificaat wordt erkend.

Geen impact op omgeving

Om de RPP-certificering te behalen, moet een veenveld aan een aantal strenge eisen voldoen. Dit wordt bepaald in een voorafgaande milieueffectrapportage. Verder eist de organisatie dat er door de ontginningsactiviteiten minimale impact is op de omliggende omgeving. Op die manier garanderen ze dat er met respect wordt omgegaan met de omgeving en de natuur. Na exploitatie, moet de producent de site opwaarderen naar een hoogwaardig ecosysteem. Een win-win-strategie dus, want een verlaten gebied met lage biodiversiteit wordt omgezet naar een natuurlijk ecosysteem.

Consument kiest vaker voor duurzaamheid

Agaris zet erg in op duurzaamheid, en is daarom ook trots om als een van de eersten ter wereld zijn volledig assortiment aan potgrond op een verantwoorde manier tot stand te brengen. “Dit is een werk van lange adem waar iedereen in ons bedrijf zijn of haar steentje aan heeft bijgedragen”, aldus Stefaan Vandaele, CEO van Agaris.

“Zo’n vier jaar geleden behaalden onze eerste veenderijen een RPP-certificaat en ondertussen werden we voor het hele bedrijf met het Chain of Custody certificaat bekroond, een mijlpaal. Het gaat ons bovendien niet enkel om de certificering zelf, maar ook en vooral om het feit dat we op deze manier kunnen aantonen dat onze grondstoffen op een verantwoorde manier geoogst worden, met respect voor de omgeving, fauna en flora. We zijn ervan overtuigd dat telers en consumenten, ook voor potgrond, steeds vaker voor een duurzame oplossing kiezen. Daarom zal onze pas vernieuwde Agrofino-range als eerste in de markt het RPP-label dragen.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.