Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse Proxy Delhaize krijgt energiezuinige make-over

Gentse Proxy Delhaize krijgt energiezuinige make-over

Gentse Proxy Delhaize krijgt energiezuinige make-over

GENT – Midden september heropende de totaal vernieuwde winkel Proxy Delhaize Kouter. Eigenaars Sven Denayer en zijn vrouw Sophie Verdeure kozen voor een totaalrenovatie, met de hulp van een energiecoach van de Stad Gent. Wil je als ondernemer ook een energiescan op maat? Mail dan naar energiecoaching@stad.gent. 

Niet alleen het winkelconcept was aan vervanging toe, ook de toestellen. Het verbruik lag erg hoog met zo’n 500.000 kWh per jaar. Sven Denayer had vernomen dat je als Gentse onderneming een beroep kon doen op energiecoaching van de Stad, en ging hier gretig op in. Sven: “Zelf heb ik te weinig technische kennis. Ik ben marketeer, ik heb geen technische achtergrond. Een expert ter zake bij zo’n grote renovatie was dus zeker welkom.”

CO2 als koelmiddel

De eigenaars kozen ervoor om niet meer met freongas te koelen, maar met CO2. Dit biedt volgens Timothy Geerts, energiecoach bij E20, verschillende voordelen: “CO2 geeft tot 4.000 keer minder uitstoot dan freongas, het is dus sowieso veel milieuvriendelijker. Maar het is ook goed voor je portemonnee: je kan er veel warmte mee recupereren: die kan je dan gebruiken om ruimtes of water te verwarmen. CO2 is ook een pak goedkoper en bij een lek is het veiliger.”

Toch schakel je ook niet zomaar over van freongas op CO2. Sven: “Gebruik je CO2, dan heb je sterkere en grotere leidingen nodig omdat er meer druk op zit. Vandaar ook dat een totaalrenovatie een goede keuze was. Het is een grote investering geweest die zou moeten opleveren. We hebben nu geen gasfactuur meer. Dat zal een pak schelen, freongas is extreem duur.”

Ledverlichting boven alles

Een tweede grote aandachtspunt was de verlichting. Sven: “Vroeger werd de winkel met ‘fancy straatlampen’ verlicht, gewone lampen met een hoog verbruik. ‘s Avonds gingen we over op nachtverlichting die in normale omstandigheden overbodig was. We hebben nu overal ledverlichting geplaatst die automatisch gestuurd wordt door sensoren: alle overbodige verlichting schakelt automatisch uit.” Hoewel de Proxy Delhaize op de Kouter in winkeloppervlakte ietsje kleiner geworden is, lijkt het er nu groter.

Sven: “Ook dat komt door de lichtkeuze. We vonden het belangrijk om onze winkel zo helder mogelijk te maken, met een zo laag mogelijke verbruikskost.  Niet evident voor een winkel die tussen drie muren zit.” Door volledig over te stappen op ledverlichting zal Delhaize Kouter alvast twee derde besparen op de energiefactuur.

Afgesloten frigo’s en energiezuinige koelsystemen

De meeste frigo’s zijn nu ook afgesloten met dubbele glazen deuren. Milieubesparend, maar een iets hogere drempel voor de klant om een product uit de frigo te nemen. Toch wordt het stilaan ingeburgerd. Sven: “Voor ons betekent het een grote energiebesparing. We hebben gekozen voor glazen deuren met dubbel glas: zo voelen de deuren niet koud aan en heb je minder aanslag.” De overige open frigo’s voor groenten en fruit bijvoorbeeld, koelen ze energiezuinig via een koeltegordijn dat koude lucht van boven naar beneden verspreidt. Ten slotte zorgen twee luchtgordijnen aan de ingang ervoor dat de temperatuur in de winkel zo veel mogelijk behouden blijft: koel in de zomer, warm(er) in de winter.

20 à 30 % minder elektriciteitsverbruik

Sven is alvast tevreden dat hij de energiecoaching van de Stad erbij gehaald heeft. Het energiecoachingbedrijf geeft bij deze renovatie niet alleen expertise en tips, maar doet ook alle aanvragen voor subsidies. Achteraf voert de coach metingen uit om te zien of alles goed is afgeregeld. Sven: “Als zaakvoerder betaal je slechts 10% van de coachingkosten.” In totaal zou deze Proxy Delhaize op jaarbasis vanaf nu 20 à 30% minder elektriciteit verbruiken en geen gas meer.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.