Picture1

Gentse Sealution bij 100 beste start-ups ter wereld

GENT, SINT-MARTENS-LATEM - Op het WK Ondernemen in het Saudische Riyad heeft Sealution de kwartfinales gehaald. CEO Sebastian Hamers (27), die sinds woensdag terug in het land is, blikt tevreden terug op de prestatie van zijn team.

Op de Entrepreneurship World Cup, of het WK Ondernemen, streden 30.000 kandidaten om de titel van beste start-up ter wereld. De top 100, die samen 53 landen vertegenwoordigen, verzamelde in Riyad voor de eindrondes.

"Zo was er een Noors bedrijf dat chips bij mensen inbrengt om betalingen te vergemakkelijken", vertelt Sealution-CEO Sebastian Hamers. "Of een bedrijf uit het Midden-Oosten dat robotarmen ontwikkelt voor onder meer oorlogsslachtoffers. Alle kandidaten kregen telkens drie minuten om hun bedrijf voor te stellen aan een jury. Daarna volgde een ronde Q&A."

LEES OOK. Techbedrijf haalt 1,3 miljoen op voor databeheer op zeeschepen

Sealution zelf ontwikkelt communicatietechnologie voor grote schepen. "Het gaat om een nicheproduct en dat is onze sterkte. Maar helaas speelt de inzetbaarheid op de eigen markt ook een grote rol in de beoordeling. Saudi-Arabië heeft geen sterke maritieme sector, en je merkte dat bedrijven in onze tak het moeilijk hadden. Bij de favorieten was een bedrijf dat klei ontwikkelt om woestijngronden vruchtbaar te maken. Daarmee kan je in Saudi-Arabië makkelijker scoren."

 

Sebastian Hamers is CEO van Sealution. Foto RR

Hamers haalde uiteindelijk de kwartfinales en is daarmee bij de beste 100 bedrijven ter wereld. Maar het Arabische avontuur van Sealution krijgt waarschijnlijk nog een vervolg. “EWC is niet alleen een wedstrijd, maar ook een gelegenheid om een netwerk uit te bouwen. We hebben gesprekken gevoerd met Aramco, een potentiële investeerder. Die waren veelbelovend. Het is dus zeker niet de laatste keer geweest dat we naar Saudi-Arabië trekken.”