De founders van Aikido De founders van Aikido: Willem Delbare en Roeland Delrue al zittend. Felix Garriau achteraan. Foto: IF

Gentse start-up strikt Noorse sponsor van wielerploeg Wout Van Aert als klant: “We zijn hackers altijd een stap voor”

De Gentse start-up Aikido gespecialiseerd in cybersecurity gaat samenwerken met de Noorse Softwaregroep Visma en tevens sponsor van de wielerploeg van Wout Van Aert. Een droom voor de ondernemers achter het bedrijf dat slechts een jaar bestaat.

Met ritzeges in de Tour De France, Belgische titels en verschillende klassiekers op zijn palmares is Wout Van Aert één van de wereldtoppers. Als hij al zegevierend over de meet komt, prijkt telkens het logo van Visma, een hoofdsponsor van zijn wielerploeg Visma Lease A Bike, op alle foto’s. Onbetaalbare reclame voor het bedrijf.

Visma is een toonaangevende Noorse softwaregroep met een omzet van 2,06 miljard, 15.000 medewerkers en 1,7 miljoen klanten in Europa en Latijns-Amerika. Een grote speler in de sector. Verrassend is dan ook dat het Noorse bedrijf een samenwerking zijn aangegaan met een Gentse start-up Aikido.

Atypisch bedrijf

Het bedrijf werd eind 2022 opgericht door Willem Delbare (voormalig oprichter van Teamleader en Officient), Roeland Delrue (voormalig Showpad) en Felix Garriau (voormalig nexxworks). Zij zijn een platform waarbij ze softwarebedrijven helpen hun gevoelige data veilig te houden en dat slaat aan.

Archiefbeeld Wout Van Aert. Foto: BELGA

Wat zijn hun sterktes? Het platform is gebruiksvriendelijk en voor een schappelijke prijs beschikbaar voor allerhande spelers op de markt. “We proberen atypisch te zijn”, zegt Felix Garriau. “We zijn hackers altijd een stap voor en continue op zoek naar verbeteringen om het potentiële risico aan te pakken.”

Groeiproces

De start-up groeit snel en de samenwerking met Visma is een volgende stap in hun groeiproces. “We hebben zelf contact met ze gezocht”, vertelt Garriau. “Hun vorige partner was een Amerikaanse-Israëlische multinational. Wij zijn rotsvast overtuigd dat wij betere kwaliteit kunnen leveren.”

Het bedrijf is razend ambitieus en dat in een zeer competitieve sector. Ze willen naar de toekomst toe uitbreiden naar Europa en Noord Amerika. “We zijn één van de weinigen in onze soort, door de strikte Europese wetgeving rond cybersecurity. Dat maakt ons werk uitdagend, maar net ook heel boeiend.”