Minerve De Minerve site in Edegem. Foto: Revive

Gentse vastgoedontwikkelaar Revive wint award met meest duurzame woonwijk in Edegem

De meest duurzame, ecologische en klimaatbestendige woonwijk van ons land ligt in Edegem. Project Minerve was ooit een vervuilde binnenstedelijke site, maar kreeg een volledig nieuwe en duurzame bestemming. Vastgoedontwikkelaar Revive, die sinds 2016 de site vorm geeft, mocht er de Climate Future Project Award voor in ontvangst nemen.

De Climate Future Project Award is een erkenning voor een bouwproject dat een ecologisch verschil maakt door zijn duurzame ontwerp en zijn vermogen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Het is één van de grote awards die werd uitgereikt op de Belgian Construction Awards waar creatief en innoverend vakmanschap van de bouwsector bekroond wordt.

Eén van de duurzaamheidsawards ging naar Revive voor het Minerve-project in Edegem. Het project dat op de vervuilde voormalige Agfa Gevaert-site werd gebouwd, staat al langer bekend als een pioniersproject. Het werd jaren geleden zelfs al in de planningsfase aangekondigd als de duurzaamste wijk van Antwerpen. Dat wordt nu ook bevestigd en opengetrokken voor heel België.

Minerve telt 330 nieuwe woningen en appartementen, omgeven door bijna 2,5 hectare groen, vergelijkbaar met de oppervlakte van vier voetbalvelden. De hele site is in totaliteit 6 hectare groot en was voor 92% een verharde site. Als het project in 2025 volledig voltooid is, zal bijna de helft van de site uit onverharde ondergrond bestaan.

Foto: Revive

De ‘groeiwoning’

De nieuwe woonwijk zet duurzaamheid op de eerste plaats. De fossiele brandstoffen werden er volledig geweerd door de aansluiting op een warmtenet en de oude bakstenen van de loodsen werden gekuist om te hergebruiken in het openbaar domein. Daarnaast vind je er ook een nieuw woonconcept: de ‘groeiwoning’. Dit is een huis dat later nog gemakkelijk een extra verdieping kan krijgen. En tot slot pakte Revive de historische overstromingsproblemen van de buurt aan, onder meer door te ontharden en het creëren van een doorlaatbare bodem en waterbuffers.

Revive, wiens roots in Gent liggen, herstelde als onderneming vrijblijvend sinds vijftien jaar al 100 ha natuur op een totale portefeuille van 260 ha residentiële herontwikkeling. Dat is meer dan wat in de originele ambities van de natuurherstelwet staat. “Om de Green Deal waar te maken, wil Europa 30% van de gedegradeerde ecosystemen herstellen tegen 2030, en 10% van de steden bedekken met bomen. Wel, vanuit overtuiging hebben we beter gedaan. Met dit project tonen we aan dat ecologie, maatschappij en ondernemen wel een welvaartsmodel kunnen zijn”, zegt Nicolas Bearelle, oprichter en zaakvoerder van Revive