Gentse wegenbouwer en bouwbedrijf uit Ninove failliet

0000000000000000aannemerfailliet

De jongste zes maanden zijn zowel de olieprijs als de eurokoers fors voort blijven dalen en dat heeft nu duidelijk effect op de economische activiteit in de eurozone, althans als we kijken naar de macro-economische cijfers. De lagere energieprijzen zorgen voor een hoger beschikbaar inkomen en stuwen de consumptiebestedingen omhoog, terwijl de lagere koers van de euro de exportbedrijven een duwtje in de rug geeft.

Bovendien zijn er signalen dat het kredietmechanisme in de eurozone opnieuw enigszins begint te functioneren. Mede omdat de ECB via de kwantitatieve verruiming – het bijdrukken van geld om staatsobligaties te kopen – ook een steentje bijdraagt, is er niet langer sprake van een afklaving van het aantal toegestande kredieten.

De combinatie van een ultralage rente en de terugkeer van wat optimisme heef geleid tot een stevige stijging van de kredietaanvragen, zowel bij de gezinnen als bij de bedrijven. In het verleden is het altijd zo geweest dat bewegingen in de kredietaanvragen een sterke leidende indicator waren voor de richting waarin de binnenlandse vraag in een regio aan het evolueren was. De combinatie van deze elementen duwt de groei in de Eurozone opnieuw in de richting van de 2%. 2015 zou in de regio wel eens het sterkste groeijaar kunnen worden sinds 2010. Alleen : aan al dat positieve nieuws hebben bedrijven in moeilijkheden nog steeds geen boodschap. Vorige week moesten in Oost-Vlaanderen opnieuw meer dan twintig bedrijven de boeken neerleggen. Met name de horeca, de schoonmaaksector en de bouw blijven het bijzonder lastig hebben. Onder meer voor een wegenbouwbedrijf uit Gent en een bouwfirma uit Ninove betekent 2015 het jaar van het einde van de activiteiten. Meer info over de recente faillissementen vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.