Nieuws Oost-Vlaanderen Gentse woningcoöperatie laat mensen huren bij zichzelf: “Ambitieus maar broodnodig”

Gentse woningcoöperatie laat mensen huren bij zichzelf: “Ambitieus maar broodnodig”

Foto Wooncoop

Gentse woningcoöperatie laat mensen huren bij zichzelf: “Ambitieus maar broodnodig”

GENT – Comfortabel wonen op interessante locaties in de stad is vaak te duur geworden. Dat is ook Karel Lootens uit Gent niet ontgaan. Hij is co-founder van wooncoop, een vastgoedfonds dat zich richt op de ontwikkeling en beheer van coöperatieve woonprojecten in Vlaamse centrumsteden. Op de agenda staan 1.000 wooneenheden tegen 2040. “Ambitieus maar broodnodig.”

“Vandaag stellen we een ongeziene stadsvlucht vast bij de middenklasse”, gaat Lootens verder. “En dat is zonde. Het is niet alleen nefast voor de economie onze steden, maar ook voor de mobiliteit. Met wooncoop willen we een oplossing aanreiken.”

Aandeelhouder van een huis

Wie in een woning van wooncoop wil wonen, wordt mee aandeelhouder. Vandaag heeft het projecten lopen in Antwerpen, Hasselt, Herentals, Sint-Niklaas en Gent. In totaal wonen al 65 mensen in de panden van wooncoop. “Met ons coöperatief systeem bieden we een alternatief voor huren of kopen. Je bent als het ware aandeelhouder van een huis, en dat geeft je woonrecht. Bovendien is het ook mogelijk om aandelen van een woning van wooncoop te kopen, zonder in een van de panden te wonen.”

 

Karel Lootens, co-founder van Wooncoop: “Je bent als het ware aandeelhouder van een huis.” Foto Carlo Coppejans

Kapitaalsronde

Zopas lanceerde wooncoop een nieuwe kapitaalsronde van 5 miljoen euro. Het Gentse bedrijf is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Eerder haalde de coöperatie al meer dan 15 miljoen euro op bij Belgische investeerders.

Met de nieuwe kapitaalsronde wil wooncoop acht nieuwe coöperatieve projecten realiseren. “Als alles wat er nu in de pijplijn zit is afgewerkt, dan komen we aan 300 units in totaal. Ons concept is voor veel mensen een goede oplossing, zeker in deze tijden. Ik vind het belangrijk met mijn ondernemerschap een maatschappelijk relevant probleem aan te pakken.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.