4ff18e82-df84-11e8-96de-1b892a4395f1_web_scale_0.21875_0.21875__

Geraardsbergse onderneemster op het podium van de NASA

GERAARDSBERGEN - Technologiereus Nokia had haar al ontdekt, vandaag is het de beurt aan de rest van de wereld. De 25-jarige Jasna Rokegem uit Geraardsbergen mag het woord nemen op een prestigieuze bijeenkomst van de NASA, waar topondernemers bijeen zijn om te leren van elkaar. “Uitverkoren worden om bedrijven als Google, Uber en Tesla te inspireren, dat geeft een heel speciaal gevoel.”

Jasna Rokegem werd bekend binnen de technologiewereld dankzij 'Mindlight'. Dit 'juweel' geeft in realtime feedback over iemands concentratieniveau. Op die manier kan, volgens Rokegem, het brein worden getraind om het concentratievermogen te verbeteren. Met haar collectie ‘Fashion on Brainwaves’, waar ‘Mindlight’ deel van uitmaakt, zoekt ze uit hoe kledij kan worden ingezet als communicatiemiddel door het in verbinding te stellen met hersenactiviteit.

"Het model dat we ontwikkelen, registreert stemgeluid en is in staat emoties te interpreteren", aldus Jasna. "Kledij kan daar vervolgens op ­reageren. Het brengt heel nieuwe vormen van com­municatie mee. ‘Mindlight’ kan bijvoorbeeld worden ingezet op de werkvloer. Collega’s kunnen ermee zien of iemand al dan niet even gestoord kan worden.”

Eerste Belg

Hoewel Jasna mode studeerde in Rotterdam, vindt ze de term 'fashiontechdesigner' die weleens op haar hoofd wordt gekleefd, niet helemaal correct. "Wat dan wél juister is, weet ik ­helaas zelf niet. Er bestaat nog geen woord voor. Ik ben een pionier. Denk ik. Iemand die haar weg aan het zoeken is in een innoverende industrie.” Mode beschouwt ze dan ook slechts als een “startpunt”. Als “een manier om te laten zien waar de toekomst naartoe gaat”.

En over die toekomst mag ze het vandaag dus hebben op de presti­gieuze ‘Cross Industry Innovation Summit’, die plaatsvindt in Houston (Texas). Jasna werkt al anderhalf jaar samen met Nokia, nu zullen ook toplui van bedrijven als Google, Uber, Tesla, ­Lego, CNN en L’Oreal haar leren kennen. Bedoeling is dat ze er van elkaar leren, om zo eigen problemen én maatschappelijke problemen op te lossen. Met Jasna is voor het eerst ons land vertegenwoordigd.

Mogelijke projecten

"Blijkbaar ben ik ook de jongste ooit die op de conferentie mag spreken", zegt Jasna. "Uitverkoren worden om bedrijven als Google, Uber en Tesla te inspireren, geeft een heel speciaal gevoel. En niet eens zozeer omdat ik door een klinkende naam als NASA werd uitgenodigd en voor zoveel topondernemers mag spreken. Wél omdat ik besef dat hier heel mooie projecten uit zullen voortvloeien.”

Haar ultieme levensdoel is een kledingstuk te creëren dat zich aan alle omstandigheden aanpast. “De mode-industrie is momenteel ontzettend vervuilend. Een zichzelf aanpassend kledingstuk zou een gigantisch maatschappelijk probleem oplossen.”