Gert Devos (42) en Sébastien Vandekerckhove (41). Foto: JID Gert Devos (42) en Sébastien Vandekerckhove (41). Foto: JID

Gert en Sébastien openen samen een bloemenwinkel: “We hebben planten die je niet in elk tuincentrum ziet”

Wie het met bloemen wil zeggen, kan sinds kort terecht bij ‘Owen, flowers and hurricanes’ in de Brabantdam. Het koppel Gert Devos (42) en Sébastien Vandekerckhove (41) verkoopt er behalve boeketten ook onder meer bijzondere planten, zelfgemaakte juwelen en keramiek.

Wie binnenstapt bij bloemenwinkel Owen komt terecht in een opvallend interieur. De ruwe muren en plafond vormen een mooi contrast met de grijze emmers vol delicate, verse bloemen. “We verkopen vooraf gemaakte boeketten, maar je kan hier ook zelf een boeket samenstellen”, zegt Devos. “We kunnen voor elk budget iets moois maken.”

Het koppel stelt ook bloemstukken samen voor begrafenissen, huwelijken en andere gelegenheden. “We hebben een volledig andere stijl”, zegt Vandekerckhove. “Daardoor vullen we elkaar mooi aan. Zowel in de winkel als daarbuiten.” Het koppel is al meer dan zeventien jaar samen. Ze leerden elkaar kennen toen ze in Gent kwamen studeren, en werden niet alleen verliefd op de stad, maar ook op elkaar. (lees verder onder de foto)

Foto: JID
Foto: JID

Vandaag wonen ze in Gentbrugge met hun asielhond Timo. Sébastien heeft altijd als ontwerper gewerkt voor verschillende kledingmerken. Sinds tien jaar is hij edelsmid in bijberoep. Gert is psycholoog en keramist in bijberoep. Zijn mama en oma gaven hem een fascinatie voor bloemen en planten mee.

Zo volgde hij in 2019, samen met Sébastien, een opleiding tot florist. Daarna gingen ze aan de slag bij Poelman in Melle. “Ivan en zijn zus Cady hebben ons alles geleerd”, zegt Davos. “Ze hebben meer dan veertig jaar ervaring in het vak en zijn heel bekend in de bloemenwereld.”

Bloemen en orkanen

Na vier jaar was het koppel klaar om de volgende stap te zetten. Enkele dagen geleden openden de twee trots hun eigen bloemenwinkel in de Brabantdam: Owen, Flowers and Hurricanes. “Ons hondje Timo is onze hurricane”, lacht Sébastien. “Owen is Welsh voor ‘edelgebogen’, wat past bij het ambacht en de authenticiteit die we hier naar voren schuiven.” (lees verder onder de foto’s)

Foto: JID
Foto: JID

Foto: JID
Foto: JID

Want in de winkel worden niet alleen verse bloemen, maar ook juwelen, keramiek en kaarsen verkocht van kleine ateliers en familiebedrijven. De juwelen zijn van Sébastien, een deel van de keramiek van Gert. De mondgeblazen vazen komen uit Brussel, de kaarsen uit Denemarken. “We hebben ook bijzondere planten die je niet in elk tuincentrum ziet”, zegt Devos. “Zoals een euphorbia decaryi of een begonia ferox.”

Een vrouw komt enthousiast een boeket ophalen dat ze had besteld. “Ze gaan allemaal stikjaloers zijn. (lacht) Jullie hebben een heel poëtisch gevoel voor bloemen, ik ben heel blij met jullie winkel in Gent. Ik kom snel terug”, zegt ze.