download

Greenway maakt 100% Belgische vegan burger die smaakt naar vlees

GENT - Steeds meer mensen beslissen om vlees helemaal of gedeeltelijk uit hun weekmenu te schrappen. Paul Florizoone en Cedric Hanet van Greenway komen met een primeur en ontwikkelden een 100% vegan burger. Ontwikkeld én geproduceerd in België. Je vindt de Greenway Burger binnenkort niet enkel in de vier Greenwayrestaurants, maar óók in de koeltoog bij Delhaize – tussen de verse vleesbereidingen. “Door onze burger in de vleesrayon van de supermarkt te leggen, bereiken we consumenten en vleesliefhebbers die anders ongetwijfeld zonder opkijken voorbij de vegetarische en vegan afdeling in de supermarkt zouden lopen”, kinkt het. 

Paul Florizoone – zelf flexitariër - opende in 1997 samen met Cedric Hanet de eerste Greenway in Gent. Je mag hen gerust de pioniers van de vegetarische keuken in België noemen. Anno 2019 telt hun veggie/vegan-restaurantketen maar liefst vier vestigingen.

Chef en productontwikkelaar Florizoone creëerde nu de GreenwayBurger: een burger die smaakt en ruikt naar een vleeshamburger, er ook zo uitziet, maar gemaakt is van enkel verse, plantaardige ingrediënten. De burger – die trouwens ook sojavrij is - wordt gemaakt van simpele, plantaardige en grotendeels lokale ingrediënten zoals erwten, rode biet, ui, koolzaad en zonnebloemolie. De burger wordt vers geproduceerd in een atelier in Diest en is daarmee 100% Belgisch.

Vegan tussen de vleesbereidingen

De vegan Greenway Burger is het allereerste plantbased product in de vleeskoelruimte van de supermarkt. Je vindt de burger dus terug tussen onder andere het rund- en varkensvlees. Een absolute primeur.

Cedric Hanet: “Ons doel is om zelfs de grootste vleesliefhebbers te verleiden met verrassend lekkere veggie producten. Want als het hetzelfde smaakt én beter is voor het milieu, waarom zou je dan nog een vleesburger eten? De mensen die we met de Greenway Burger willen bereiken, zijn niet bewust op zoek naar een alternatief voor traditionele vleesproducten, maar wij geven hen graag een even lekker en duurzamer alternatief. Door onze vegan burger tussen het vlees te leggen, bereiken we ontzettend veel vleesliefhebbers die er anders voorbij zouden lopen.”  

Niet zijn eerste creatie

Naast de GreenwayBruger bedacht Paul onder andere een gezonde, plantaardige foie gras en een innovatieve plantaardige kebab. In verschillende restaurants staan de veggie gehaktballetjes en burgers op de kaart. De Greenway Kebab, BBQ Mix, Falafel Traditional, Chick’ Pieces, Bloemkool-curryballetjes en Groenteballetjes vind je trouwens al in de veggie afdeling bij Delhaize.

Verschillende horeca- en grootkeukenchefs komen trouwens bij Greenway aankloppen voor advies. Daarom lanceerden ze ook de website chefsproveggie.be, waarop chefs van pakweg bedrijven, ziekenhuizen, scholen of bejaardentehuizen inspiratie, recepten en testimonials vinden. Want zéker op die plekken blijven vegetariërs en veganisten nog op hun honger zitten.