csm_allgro1_ee503487fd

Groenten- en fruitversnijderij Allgro pioniert op vlak van waterzuivering

SINT-LIEVENS-HOUTEM - Allgro huldigde begin mei zijn nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in in het bijzijn van vicepremier Alexander De Croo en de burgemeester van Sint-Lievens Houtem, Lieven Latoir. Dankzij de nieuwe installatie kunnen ze tot 70% van het drinkwater, nodig voor het spoelen van de groenten en het fruit en het schoonmaken van de snijmachines, vervangen door hergebruikt, gezuiverd afvalwater.

Allgro is één van de grootste industriële groenten- en fruitversnijders in het land. De familie-onderneming levert al jaren inspanningen om zijn bedrijfsprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. De in gebruik genomen waterzuiveringsinstallatie (gebouwd door de Mechelse KMO Pantarein) maakt Allgro pionier op vlak van waterzuivering met -hergebruik binnen de voedingsindustrie.

Enkel leidingwater voor spoelen van groenten

Het versnijden van groenten en fruit vergt grote hoeveelheden water van drinkwaterkwaliteit. Ondanks de grote hoeveelheid water die opnieuw wordt ingezet is nog steeds een hoeveelheid leidingwater nodig. Dit leidingwater wordt ingezet als ijswater (temperatuur 1°C) waarmee de groenten worden gereinigd. Het eigen bereid drinkwater wordt dan weer gebruikt voor de schoonmaak van de talloze versnijmachines.

Waterzuiveringsproces

Het afvalwater wordt opgevangen, passeert een zeefinstallatie (verwijdering stukken groenten en fruit) en gaat vervolgens naar een aerobe zuivering op basis van membraanfiltratie (MBR). Daar wordt het slib van het water gescheiden. Vervolgens wordt het water opgezuiverd via omgekeerde osmose voor de verwijdering van zouten en de rest-COD. De desinfectie van het permeaat gebeurt door het gebruik van chloordioxide.

Ondersteuning vanuit VITO/Vlakwa

Dit succes begon in 2015 toen Allgro via Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) en de LED H2O (het Laagdrempelige Expertise en Dienstverleningscentrum voor water) een eerstelijnsadvies kreeg omtrent waterbesparing en de mogelijkheden rond waterhergebruik. Met de steun van VITO Prodem en Vlakwa en in samenwerking met Pantarein, Paas Food Industries, Wateris en Fevia kon Allgro uiteindelijk dit project realiseren. Het voornaamste doel was tot effectieve implementatie van waterhergebruik in de voedingssector te komen en meer bepaald waterhergebruik in zones waar voedsel verwerkt wordt. De samenwerking met partijen zoals Fevia, FAVV, FOD, … was daarbij zeer belangrijk.