763 (19)

Heel wat Oost-Vlaamse stijgers en nieuwkomers in Gault&Millau 2020

In aanwezigheid van de pers en van meer dan 1000 professionals uit de restaurantsector werd maandagmiddag de editie 2020 van de Gault&Millau Gids voorgesteld, de zeventiende op rij. De anonieme inspecteurs van de gids hebben dit jaar in België en Luxemburg meer dan 1300 restaurants gerecenseerd, waaronder ook 130 nieuwe adressen.

De titel van Chef van het Jaar 2020 gaat dit jaar naar Limburger Bert Meewis van Restaurant Slagmolen in Oudsbergen, maar ook de Oost-Vlaamse restaurants blijven goed scoren. Zo zijn het Gentse Vrijmoed, met een score van 17/20, en ’t Korennaer uit Sint-Niklaas, met 16/20, dit jaar nieuw aan de top. Oost-Vlaams paradepaardje Hof van Cleve behoudt zijn topscore van 19.5/20. Het Kruisemse restaurant krijgt als primus inter pares dit jaar 5 gouden koksmutsen. Daarnaast wint Benoit Dewitte van restaurant Benoit & Bernard Dewitte in Kruisem-Ouwegem de award voor Groentegerecht van het Jaar.

De top 10 in Oost-Vlaanderen bestaat uit:

  1. Hof van Cleve (Kruisem)
  2. Chambre Séparée (Gent)
  3. Restaurant Horseele (Gent)
  4. Vrijmoed (Gent)
  5. OAK (Gent)
  6. Benoit en Bernard Dewitte (Kruisem - Ouwegem)
  7. t Aards Paradijs (Merendree)
  8. t Korennaer (Nieuwkerken -Waas)
  9. Hof ter Eycken (Ninove)
  10. Souvenir (Gent)

Nieuwkomers en stijgers

De gastronomische gids telt niet minder dan 130 nieuwe adressen, terwijl er ook een 190 verdwenen, vaak door sluiting. Nieuwkomers in Oost-Vlaanderen zijn: I ragazzi (Sint-Martens-Latem), Les Abris (Zottegem), Controverse (Aalst), Epiphany's Kitchen (Gent), Heritage (Gent), Kruidtuin (Gent), Maste (Gent), 't Parksken (Balegem), Pur Boeuf (Berlare), W-ilt (Waasmunster) en Blunch (Zele).

Restaurants die dit jaar een hogere score krijgen en stijgen in de ranglijst zijn: Vrijmoed (Gent), t Korennaer (Nieuwkerken-Waas), Bistro Julien (Lovendegem), Alberte (Gent), Kin Khao (Gent), Volta (Gent), Pacht 26 (Gijzegem), Roosenberg (Waasmunster), Kokarde (Dendermonde), Brasserie Juste (Dikkelvenne), Aroy Aroy (Gent), De Lieve (Gent), Door 73 (Gent), Eentweevijf (Gent), Nova (Sint-Niklaas) en Het Moment (Temse).

POP-laureaten

Ook het Cahier POP, dat twee jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 300 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Golden Gai in Gent behoort dit jaar tot de drie POP-laureaten.

Cocktailbar van het jaar

De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2020 brengt de uitgever twee rijk geïllustreerde cahiers: ‘Finest Chocolatiers in Belgium and Luxemburg’ en ‘Great Cocktail Bars in Belgium’. Jigger’s in Gent werd daarbij verkozen als Cocktailbar van het jaar 2020.

De Gault&Millau Belux gids 2020 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel.