Helft kandidaten "Leeuw van de Export" komt uit Oost-Vlaanderen

aaaaleeuwAluvision, Basalte, Zappware, Libeco-Lagae, Pattyn Packaging Lines en Sofico zijn de 6 genomineerde bedrijven voor de “Leeuw van de Export 2015”, de 14de editie van de fel begeerde exportprijs van Flanders Investment & Trade. Op woensdag 16 september maakt minister-president Geert Bourgeois in de Leuvense Brabanthal de 2 winnaars bekend: 1 in de categorie met maximaal 49 medewerkers en 1 in de categorie met 50 medewerkers of meer. De 6 genomineerden maken niet alleen kans op de prestigieuze trofee, de wedstrijd is ook een unieke kans om (inter)nationaal in de schijnwerpers te komen.

Drie van de zes genomineerden komen uit Oost-Vlaanderen. Aluvision uit Deinze en Basalte uit Merelbeke zijn samen met het Limburgse Zappware genomineerd in de categorie kleine bedrijven en Sofico uit Zwijnaarde is samen met het Brugse Pattyn Packing Lines en het Meulebeekse Libeco Lagae genomineerd in de categorie grote bedrijven.

Aluvision (www.aluvision.com) is een gestaag groeiend familiebedrijf  onder leiding van Ann Vancoillie  met 36 medewerkers die een modulair en ecologisch aluminiumsysteem voor de standbouw-, interieur- en eventsector ontwikkelt en produceert. Dankzij hun bijzonder sterk gepersonaliseerde ontwerpen en verregaande individuele ondersteuning aan klanten oogsten ze wereldwijd succes in 30 landen. Ca. 82% van de 7,8 miljoen euro omzet kwam in 2014 uit export.

Basalte, opgericht door Klaas Arnout,  ontwerpt en fabriceert zeer gewilde designproducten voor diverse domoticatoepassingen en is daarmee, zoals we al eerder in een artikel aangaven, thuis bij de groten der aarde. Tijdloos design, edele materialen en gebruiksgemaak staan centraal. De innovatieve kmo met zowat 15 medewerkers rijgt de designawards aan elkaar en wordt internationaal gewaardeerd bij ‘high-end’ klanten in bijna 60 landen. Op een jaaromzet van iets meer dan 4 miljoen euro was export in 2014 goed voor 89% van het totaal.

Sofico (www.sofico.be), dat geleid wordt door Gémar Hompes, is een specialist in softwareoplossingen voor autofinanciering, leasing en fleet- en mobiliteitsmanagement. Het gesofisticeerde ERP-pakket Miles stelt financiering- en leasingbedrijven in staat om de volledige levenscyclus van hun contracten efficiënt te beheren. Met zowat 74 medewerkers werd in 2014 een omzet gerealiseerd van 14,6 miljoen euro, waarvan 60% geëxporteerd werd naar een 20-tal landen.