Marijke Foucart Marijke Foucart aan de ingang, met hellend vlak, van de kunstacademie in Zottegem waar ze wekelijks les volgt. Foto: dvp

Hellende en bellende vlakken voor beter toegankelijke handels- en horecazaken maar er is meer nodig, vindt ervaringsdeskundige Marijke Foucart

Met de aankoop van zogenaamde hellende en bellende vlakken wil Zottegem ervoor zorgen dat handels- en horecazaken beter toegankelijk worden voor mindervaliden. Volgens ervaringsdeskundige Marijke Foucart is er meer nodig.

“Een hellend vlak overbrugt een niveauverschil van een drempel of treden voor bepaalde handelszaken”, zegt schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V). “We willen het voor iedereen mogelijk zijn om op stap te gaan met vrienden, te shoppen in de stad of te genieten van een tasje koffie. In samenwerking met DITO vzw worden de komende twee jaar verschillende hellende en bellende vlakken aangekocht. DITO vzw zorgt voor de aankoop en de installatie van de vlakken. Handels- of horecazaken die interesse zouden hebben, kunnen gratis advies en tips krijgen en kunnen een subsidie krijgen om de oplossing op maat te realiseren. Jaarlijks zou dit gaan over minimaal tien zaken in onze stad.”

Schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter. Foto: IF

750 euro subsidies

Op plaatsen waar de vrije doorgang van de openbare weg in het gedrang komt, wordt er gekozen voor een wegneembaar hellend vlak. Op andere locaties wordt de permanente variant geïnstalleerd. En dan zijn er ook nog bellende valkken. “Dit demonteerbaar vlak zorgt ervoor dat mensen met een beperkte mobiliteit kunnen aanbellen wanneer ze de zaak willen betreden”, legt Jenne De Potter uit die nog meegeeft dat elke handels- of horecazaak een subsidiebedrag van maximaal 750 euro kan krijgen om de toegankelijkheidsoplossing te bekostigen. “In 95% van de gevallen zorgt dit ervoor dat onze Zottegemse zaken geen eigen opleg meer hoeven te doen. De komende tijd mogen onze lokale handelaars DITO vzw over de vloer verwachten voor meer informatie”, aldus De Potter.

Bel te hoog

Marijke Foucart lijdt aan de ziekte van Kahler (beenmergkanker) en is ervaringsdeskundige. Ze werd als lid van de Zottegemse afdeling Mindervaliden Vlaanderen betrokken bij het project als raadgever. Ze apprecieert het initiatief, maar zegt tegelijk dat er veel meer nodig is om mindervaliden alle kansen te geven. “Er zijn bijvoorbeeld veel meer dan 10 handelszaken in Zottegem. Wat zal er met de rest gebeuren?”, vraagt ze zich af. “En ook, er wordt van ons verwacht dat we aanbellen wanneer we een zaak willen betreden en dat op zich al is vaak lang niet evident. Zo hangt de bel voor rolstoelgebruikers vaak veel te hoog.”

Foto: dvp

Mentaliteitswijziging

Marijke ziet meer heil in het gebruik maken van stickers op de gebouwen die de toegankelijkheid aangeven. En hetzelfde symbool ook gebruiken op de website van de handelaars of de stad Zottegem. Dan kunnen wij ons bezoek goed voorbereiden en komen we niet voor verrassingen of vervelende situaties te staan. Ook zou de stad Zottegem zijn personeel betere instructies kunnen geven. Wanneer ze verkeersborden plaatsen bijvoorbeeld. In het centrum staan die al te vaak in het midden van het voetpad. Gemakkelijk omheen te stappen zou je denken, maar voor ons niet natuurlijk. Het zit vaak in kleine dingen waar je zonder een mentaliteitswijziging niet aan denkt.”