Nieuws Oost-Vlaanderen Het leven van de start-ups na The Birdhouse: Hive CPQ

Het leven van de start-ups na The Birdhouse: Hive CPQ

Het leven van de start-ups na The Birdhouse: Hive CPQ

GENT – Hoe zou het de leden van The Birdhouse, die het veilige nest van de Gentse start-up accelerator reeds enige tijd geleden verlieten, nog vergaan? Ik zocht ze op en vroeg het hen. Hive CPQ is een online product configurator. Verdelers en installateurs kunnen er het gamma van de fabrikant bekijken en met enkele klikken het gewenste product samenstellen. De eerste klanten zijn er, het product staat op punt, wat de start-up nu vooral wil doen is groeien.

Frederik Taleman (34) ontwikkelde deze software met als doel de communicatie tussen verdeler en fabrikant te vergemakkelijken en het verkoopproces te vereenvoudigen.

“Neem nu bijvoorbeeld een automatische poort. Een verdeler kan via Hive CPQ de verschillende modellen bekijken in een online catalogus, waar hij vervolgens het gekozen systeem, de breedte en hoogte kan aanpassen en meteen de verandering in prijs te zien krijgt. Hij stelt zo het product samen op basis van de wensen van de klant en print meteen een offerte, waarna hij het product ook effectief kan bestellen”, legt Frederik uit.

Meer focus op sales

Samen met twee investeerders startte Frederik dit project. Hij had bijna een eerste klant over de streep getrokken, toen hij werd opgevist door The Birdhouse. Daar vertelden ze hem dat hij zijn focus moest verplaatsen van de technische kant van de product configurator naar het sales aspect. Wilde zijn start-up overleven, had hij snel veel klanten nodig.

Van testfase tot implementatie

Deze klanten vielen dan ook tegen het einde van het traject bij The Birdhouse, in december 2017. Intussen werkt Frederik samen met twee mensen full time voor Hive CPQ en zijn er nog eens 4 offshore werknemers in Bosnië. Het platform is momenteel in volle implementatiefase bij een tiental fabrikanten waaronder Entrematic Belgium (Moorsel), Idem Poorten (Oudenaarde) en Coverseal (Wallonië).

“Het voordeel is dat wij vrij snel kunnen tonen hoe het er zou uitzien voor elke specifieke fabrikant. Op die manier kunnen ze tijdens een testfase zelf de meerwaarde ontdekken voor hun bedrijf.”

Juiste omgeving om te ondernemen

“Wat wij heel interessant vonden aan The Birdhouse is dat je in contact komt met andere ondernemers die voor dezelfde uitdagingen als jou staan. Je kan je ‘zorgen’ delen met mensen en krijgt veel goede input. Vanop je bureau thuis is het moeilijk om te ondernemen, de juiste omgeving is heel belangrijk!”

Hive CPQ werd intussen ook geselecteerd door ‘Scaleup.vlaanderen’, een initiatief van Agoria en Siris. Dit traject zal hen begeleiden bij de scale-up fase en helpen de juiste focus te leggen op het juiste moment.

Toekomst voor Hive CPQ

Momenteel maken zo’n 250 verdelers over de hele wereld gebruik van de configurator. Met de huidige bestelde projecten zal dit aantal opgetrokken worden tot meer dan 3000 gebruikers tegen eind 2019. Frederik: “De meeste fabrikanten hebben momenteel hun eigen b2b e-commerce systeem. Dit is zeer vervelend voor verdelers. Ons ultieme doel is om zo veel mogelijk complementaire fabrikanten samen te brengen op 1 online platform waar de verdeler vlot de verschillende producten kan bestellen.”

Ben jij ook klaar om je start-up of scale-up naar een volgend stadium te brengen? Meld je dan aan voor het acceleratorprogramma van The Birdhouse!

Hive CPQ is tevens op zoek naar een ‘configurator wizard’ die de configuratoren instelt voor zijn klanten. Wie interesse heeft kan hen contacteren via frederik@hivecpq.com of de website.

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.