“Een van onze klanten was een man die jarenlang telkens twee keer hetzelfde setje kocht, maar in verschillende maten. Het ene was voor zijn vrouw, het andere voor zijn vriendin.”
Je maakt wat mee in een lingeriewinkel, dat is zeker. Katia Housiaux (70) werkt al bijna 25 jaar vast in de familiezaak Herela, die eerst werd uitgebaat door haar moeder, Elza Verlinden, en vervolgens door haar zus Nicole. “Naast verkoopster zijn we psycholoog en nemen we de biecht af. Het is hier horen, zien en zwijgen.”
“Tegenwoordig kopen vrouwen vaker lingerie voor zichzelf, al komen mannen mee om hun mening te geven. Of er worden selfies doorgestuurd vanuit het pashokje. We hebben ook voor mannen een uitgebreide collectie. Zij zijn heel trouw: als ze een goede boxershort hebben gevonden, zweren ze daar vaak voor altijd bij. Al zijn er soms ook die damesstrings kopen voor zichzelf. Mannen die een setje komen kopen om cadeau te doen, weten vaak nog steeds de juiste maat niet. Eén keer was er een man die een bh van de wasdraad had geplukt en meebracht in een zakje, nog helemaal doorweekt.”
De juiste maat vinden is sowieso niet eenvoudig, zegt Housiaux. “Dat is een stiel, een roeping bijna. We hebben bh’s met cupmaten van A tot I en een omtrek van 70 tot 120. Niemand heeft dezelfde borsten. Dat moet echt goed zitten, dus daarvoor komen vrouwen bij ons in plaats van het online te kopen. Of ze zoeken speciale dingen, zoals iets voor onder een jurkje met een open rug. Sommige oudere dames kopen nog een korset, omdat ze fysiek niet zonder kunnen. Met Valentijn en de feestdagen verkopen we meer jarretellen. Maar we hebben evengoed lingerie voor borstprotheses.”
Blootgeven
Housiaux heeft dan ook een goede band met de klanten. “Je geeft je letterlijk bloot bij het passen. We zien daar veel verschil in: sommige jonge meisjes durven ons niet te laten helpen, terwijl andere vrouwen gewoon in een bh door de winkel lopen. Een mooi setje kan vrouwen meer zelfverzekerd maken. Als plastische chirurgie, maar dan goedkoper en zonder dat je ervan moet afzien. Ik zie het op straat ook altijd als vrouwen slechte bh’s dragen. Beroepsmisvorming.”
Alle leeftijden komen over de vloer in de winkel. “Dat gaat bij wijze van spreken van de eerste tot de laatste bh. We gaan soms langs bij klanten die nu in een woonzorgcentrum zitten. Vrouwen komen vaak al generaties bij ons. Zo hadden we onlangs een meisje voor haar eerste bh, van wie de oma hier ook nog haar eerste bh was komen kopen. We weten vaak als eerste wie zwanger is, en mogen dat dan bijvoorbeeld nog niet aan de moeder vertellen, die hier ook komt. Klanten komen vanuit Antwerpen, Leuven of Oostende. Echte lingeriewinkels zijn toch een beetje een uitstervend ras.”
Van korsetten tot te veel keuze
Herela is de oudste lingeriewinkel van Gent en blaast deze maand 90 kaarsjes uit. Klanten kunnen geschenken winnen en in de etalage is lingerie van vroeger tot nu uitgestald. “Het is begonnen met korsetten en bh’s op maat: toen moest er nog veel worden genaaid. Na de Tweede Wereldoorlog waaiden de bh’s met beugels over vanuit Amerika. Waar je vroeger kon kiezen uit wit, zwart, roze en huidskleur, is er nu een uitgebreid aanbod van kleuren en modellen, van puur praktisch tot sexy. De keuze is eigenlijk veel te groot.”
Na Elza en Nicole is Katia de derde vrouw van de familie in de winkel. “Mijn schoondochter heeft hier een tijdlang gewerkt, maar nu moet de opvolging uit de vierde generatie komen. Ranie, de kleindochter van mijn zus, is 21 en wil na haar afstuderen graag mee in de zaak. De honderdste verjaardag zal niet meer met mij zijn, want het werk is zeer intensief, maar ik doe het nog te graag. Ik ben opgegroeid tussen de lingerie, wij woonden boven de zaak. Mama kwam op haar 91ste nog elke dag in de winkel om de kassa te tellen.”